ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις-Ανησυχεί ο «οδοστρωτήρας» Black Friday

09:00 - 01 Νοε 2018 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις-Ανησυχεί ο «οδοστρωτήρας» Black Friday
Με «βάρκα» την ελπίδα ξεκινάει σήμερα η μέρα για την αγορά λιανικού εμπορίου, με τους επιχειρηματίες να αναμένουν τόνωση του τζίρου από την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Μπορεί τον Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο να παρουσίασε αύξηση της τάξης του 4,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο το φθινόπωρο μπήκε με σταθεροποιητικές διαθέσεις για την αγορά. Μετά την αναμενόμενη ρευστότητα που έφερε ο τουρισμός, η αγορά αναμένει άλλη μια «ανάσα» από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.  Ωστόσο με δεδομένο ότι πλέον η αγορά πλησιάζει προς τη Black Friday είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει πραγματική τόνωση του τζίρου στο δεκαήμερο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων και αυτο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες.

123123

Η παγίδα της Black Friday

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκινούν από σήμερα, Πέμπτη 1η Νοεμβρίου και επιτρέπουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του μήνα από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έχουν να ανταγωνιστούν τον «οδοστρωτήρα» της Black Friday που αναμένεται να σαρώσει τον τζίρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλοί είναι οι καταναλωτές που θα συγκρατηθούν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις με σκοπό να ξοδέψουν περισσότερο στη Black Friday που έρχεται φέτος στο τέλος του μήνα και πιο κοντά στην εορταστική καταναλωτική φρενίτιδα των Χριστουγέννων.

Συνεπώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί ασυμμετρία στους τζίρους της αγοράς όχι μόνο για τον Νοέμβριο αλλά και για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι λιανέμποροι να αντεπιτεθούν με προσφορές «έκπληξη» με απώτερο σκοπό να αποδυναμωθεί το φαινόμενο της «Μαύρης Παρασκευής».

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ως πνοή ζωής

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις υλοποιούνται σε περιόδους μέσα στον χρόνο, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη σε κάποιες περιφερειακές ενότητες υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η σχετική απόφαση έχει δημοσιευθεί έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

korkidis vasilhs

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχθεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι προσεχείς φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναγράφουν τόσο την παλιά όσο και τη νέα τιμή των προϊόντων, ενώ η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης είναι απλώς συμπληρωματική.

Όσοι δεν ακολουθήσουν τις διατάξεις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο αναλογεί στο 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Επιπλέον αν επιβληθεί και  δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Παναγιώτης Ζαΐμης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 01 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.