ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιανεμπόριο: Ο μεγαλύτερος επενδυτής το 2018 Κύριο

08:06 - 29 Αυγ 2019 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Λιανεμπόριο: Ο μεγαλύτερος επενδυτής το 2018
Επενδύσεις συνολικού ύψους 20 δις ευρώ πραγματοποίησε ο κλάδος λιανεμπορίου το 2018 και αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή το λιανεμπόριο καλύπτει το 13% του εγχώριου ΑΕΠ ενώ στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης δίνει εργασία σε 300.000 εργαζόμενους ενώ η συμμετοχή του κλάδου σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανέρχεται στο 15% με 20%.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο κύκλος των ανακατατάξεων στο λιανεμπόριο συνεχίζεται και φέτος ενώ πιθανότατα να επηρεαστεί και το 2020. Τα πιθανότερα θύματα θα είναι οι μεσαίου μεγέθους αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυτό θα συμβεί διότι η ρευστότητα στο λιανεμπόριο δεν τελειώνει με την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Ο αριθμός των σημείων πώλησης πανελλαδικά δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στη συρρίκνωση της αγοράς κατά 25% μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις θα δεχθούν οι μικρομεσαίες αλυσίδες με τζίρους μεταξύ 100-200 εκατ. ευρώ καθώς δεν μπορούν να έχουν τις οικονομίες κλίμακας και τη διαπραγματευτική θέση των μεγάλων αλυσίδων έναντι των προμηθευτών, ούτε την ευελιξία των πολύ μικρών οικογενειακών αλυσίδων με 5-8 καταστήματα. Η εικόνα του πρώτου εξαμήνου δείχνει ότι στο κλάδο του λιανεμπορίου και ειδικά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ το το νέο τοπίο που διαμορφώνεται εμφανίζει τα δύο άκρα: δηλαδή τις πολύ μεγάλες και τις πολύ μικρές αλυσίδες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.