ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις της ΕΣΕΕ για μια «φορο-λογική μεταρρύθμιση»

14:05 - 08 Οκτ 2019 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Προτάσεις της ΕΣΕΕ για μια «φορο-λογική μεταρρύθμιση»
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, «με συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες προτάσεις, το πλέγμα των οποίων συνιστά μία απαραίτητη "φορο-λογική μεταρρύθμιση" για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας», απέστειλε, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Στην επιστολή υπογραμμίζεται «η αναγκαιότητα υιοθέτησης από το οικονομικό επιτελείο μίας σειράς μέτρων εξορθολογισμού κι εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος». Πρόκειται για «μέτρα τα οποία», σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, «με ενδελεχή προετοιμασία της φορολογικής διοίκησης, είναι δυνατόν να μην επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό κόστος».

H Συνομοσπονδία εκτιμά πως «η συνδυαστική εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών, ακόμη κι από το επόμενο έτος, μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, να πολλαπλασιάσει τα έσοδα για τα Δημόσια Ταμεία και να δημιουργήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις».

«Τα κυριότερα φορολογικά μέτρα μη δημοσιονομικού κόστους που προτείνει η ΕΣΕΕ είναι:

  • Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επανεπενδυόμενα κεφάλαια.
  • Μεταβίβαση οικογενειακής επιχείρησης για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης σε συγγενή α΄ βαθμού χωρίς φορολογική επιβάρυνση.
  • Εφαρμογή του ήδη προβλεπόμενου «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» με προστασία και έναντι των κατασχέσεων.
  • Αναθεώρηση του καθολικού χαρακτήρα στην εφαρμογή της αναστολής του ΑΦΜ.
  • Πλήρης κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των τεκμηρίων διαβίωσης κι αντικατάστασή του από σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικής διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
  • Άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing) ανάμεσα στις επιχειρήσεις και μεταξύ επιχειρήσεων-Δημοσίου, μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.
  • Επαναφορά της ισχύος του διοικητικού συμβιβασμού και της διοικητικής επίλυσης των διαφορών».

«Με την επιστολή μας στον υπουργό Οικονομικών προτείνουμε μία σειρά από βελτιωτικές ρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος για τις οποίες "διψά" η αγορά και η υγιής επιχειρηματικότητα» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας. 

Ο ίδιος εξηγεί ότι «πρόκειται για μέτρα φορο-λογικής μεταρρύθμισης με άμεσο και μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, που, όχι μόνο δεν θα κοστίσουν δημοσιονομικά, αλλά θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων. Είναι προτάσεις που στόχο έχουν να απαλλάξουν την επιχειρηματικότητα από αναχρονιστικά φορολογικά δεσμά, να ενισχύσουν την ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να οπλίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τα πιο σύγχρονα εργαλεία ελέγχου των εισοδημάτων. Με την κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με τους φορείς της αγοράς και του εμπορίου, κυβέρνηση και επιχειρήσεις μόνο κέρδη μπορούν να περιμένουν από ένα σύγχρονο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.