ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου για τον εορταστικό τζίρο

09:02 - 17 Δεκ 2019 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου για τον εορταστικό τζίρο
Η εορταστική περίοδος ξεκίνησε και η αγορά ελπίζει το «πνεύμα» των Χριστουγέννων να φέρει και κίνηση στα ταμεία.

Η αγορά της Αθήνας

Από την περασμένη Πέμπτη (12/12) έχει τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο στην Αθήνα. Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς και δη την Κυριακή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης τονίζει στο Reporter ότι «πολύς κόσμος βγήκε έξω και κυκλοφόρησε, αλλά τα ταμεία έμειναν σε χαμηλά επίπεδα». Πρόκειται για «αναμενόμενη εξέλιξη» σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, αφού, όπως εξηγεί «είμαστε ακόμη μακριά από τα Χριστούγεννα και δεν έχει καταβληθεί ακόμη το Δώρο». Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της αγοράς θα είναι «ελαφρώς καλύτερη» συγκριτικά με πέρυσι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΣΑ αναμένει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που παρατηρήθηκε το εννεάμηνο του 2019 στη λιανική. «Δε θα φτάσουμε τα προ κρίσης επίπεδα, αλλά η εικόνα θα είναι ήπια βελτιωμένη» αναφέρει.

Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Ανηφορίζοντας στη συμπρωτεύουσα, σημειώνεται ότι το εορταστικό ωράριο τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή (15/12).

Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνει ότι την Κυριακή «βρέθηκε πολύς κόσμος στους εμπορικούς δρόμους, αλλά δεν προέβη σε αγορές. Ενημερώθηκαν, πέρασαν καλά και ελπίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ψωνίσουν».

Ο κ. Φιλιππίδης διαπιστώνει πως πρόκειται για μία «πολύ κακή χρονιά για τον εμπορικό κόσμο. Φοβάμαι ότι κι αυτό το έτος θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι εύκολο μέσα σε 15 ημέρες να αλλάξει το κλίμα. Φυσικά ελπίζουμε να ανέβει ο τζίρος, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι».

Εκτίμηση ΕΒΕΠ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης (ΕΒΕΠ) ανέφερε πως τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου για τα καταστήματα λιανικής, δείχνουν πως το 2019 ο τζίρος των Χριστουγέννων θα κινηθεί έστω και οριακά καλύτερα από τα περσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι «με τα καταστήματα να είναι και φέτος ανοικτά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους, ο εορταστικός τζίρος του Δεκεμβρίου 2019, αναμένεται να κυμανθεί κάπως καλύτερα από τα περσινά 3,5 δισ. ευρώ, αλλά βεβαίως πολύ μακριά από τα 5,4 δισ. ευρώ τζίρου το 2009».

Σύμφωνα, τέλος, με παλαιότερη έρευνα της Deloitte, ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων κυμαίνεται στα 450 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι 455 ευρώ. Από αυτά τα 450 ευρώ, υπολογίζεται ότι 157 ευρώ πάνε για φαγητό, 136 ευρώ για δώρα, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση.

Γιώργος Γεωργίου 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 17 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.