ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νέα καθημερινότητα στα καταστήματα και οι «ανάσες» των πολιτών

10:18 - 24 Μαρ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Η νέα καθημερινότητα στα καταστήματα και οι «ανάσες» των πολιτών
Η αρχαία αγορά στα χρόνια της κλασικής Αθήνας που και αυτή λύγισε εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου από το Λοιμό των Αθηνών ή «σύνδρομο του Θουκυδίδη» λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής.

Αυτές τις μέρες τα λιγοστά μαγαζιά που είναι ανοικτά λειτουργούν με το μοντέλο της αρχαίας αγοράς με τους πολίτες να πηγαίνουν εκεί σε μια προσπάθεια αναίρεσης της νέας «ανοικείωσης» (περιορισμός της κοινωνικότητας και ελευθεροεπικοινωνίας) που τους έχει επιβληθεί για υγειονομικούς λόγους. 

Πλέον βέβαια και μετά τις απαγορεύσεις τα δεδομένα στην αγορά είναι σε μια νέα νόρμα καθώς ήδη από την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ δε θα ανοίξουν. Επίσης, για τα φαρμακεία  Αττικής- εκτός Πειραιά- με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής  θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Παράλληλα στις λαϊκές αγορές ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που προβλέπουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων αλλά και εκ περιτροπής εργασία των πωλητών. Συγκεκριμένα σε όλες τις λαϊκές της χώρας δραστηριοποιείται το 50% των αδειών ενώ μεγάλωσε η απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών στα 5 μέτρα  με υποχρέωση εκ περιτροπής  λειτουργία ανά εβδομάδα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η δραστηριότητα των κλάδων των λαϊκών αγορών της για τους οποίους απαιτείται μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια  έως 25 Απριλίου 2020.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) την περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού COVID-19 στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι καταναλωτές ετοιμάζονται για μακρά περίοδο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά και ότι αλλάζουν δραστικά και γρήγορα αγοραστικές συνήθειες. Η πλειοψηφία του κοινού θεωρεί ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κορονοϊού θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες  ωστόσο το 86% κάνει εκτιμήσεις για περισσότερο από 2 μήνες και το 22% ετοιμάζεται για έκτακτη κατάσταση 3 ή 4 μηνών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.