ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Πιθανή μονοδρόμηση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ

11:52 - 28 Μαρ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Κορονοϊός: Πιθανή μονοδρόμηση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ
Άλλο ένα μέτρο προστασίας των πολιτών εξετάζεται στα σούπερ μάρκετ, ένεκα της πανδημίας. Στο τραπέζι είναι μια.... «μονοδρόμηση» των διαδρόμων με τα ράφια ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών.

Αυτό τόνισε ο ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open που σημείωσε ότι με βάση τους ελέγχους υπάρχει μια εικόνα πλήρους συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης: «αυτή τη στιγμή λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν υπάρχει συνωστισμός. Στη Δανία εφαρμόζουν ένα διαφορετικό μέτρο. Κάνουν μονόδρομους τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε. Ψάχνουμε νέες ιδέες αλλά είμαστε υπερήφανοι διότι η αγορά μας λειτουργεί καλά. Μου έκανε θετική εντύπωση ότι στα σούπερ μάρκετ που επισκέφθηκα είδα τον κόσμο να κρατάει τις αποστάσεις και τους ευχαριστώ για τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν».

Σε ό,τι αφορά στις τιμές ο υπουργός σημείωσε: «γενικά η αισχροκέρδεια είναι κακό πράγμα, αλλά σε τέτοιες εποχές είναι βαθιά ανήθικο».

Σχετικά με τη διάρκεια των μέτρων ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας έλαβε μέτρα, νωρίτερα από άλλες χώρες και ο κόσμος έδειξε ωριμότητα, και αυτό φαίνεται ότι έχει καλό αποτέλεσμα μέχρι τώρα. «Αλλά τα μέτρα θα διαρκέσουν έως να μας πουν οι επιστήμονες ότι νικήσαμε τον ιό». Ουσιαστικά προανήγγειλε την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πέραν της 6ης Απριλίου λόγω κορονοϊού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μας θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου», είπε.

Σχετικά με τις ελλείψεις, σημείωσε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση για τα αντισηπτικά καθώς ήδη η βιομηχανία Παπουτσάνης έχει ξεκινήσει την παραγωγή ενώ έχουν ζητήσει να λάβουν σχετική άδεια και άλλες δυο βιομηχανίες. Για τις μάσκες πραγματοποιούνται εισαγωγές. Σήμερα τα αποθέματα είναι περίπου δυο εκατομμύρια μάσκες και χθες, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός μια ελληνική βιομηχανία ζήτησε να επιταχθεί το εργοστάσιό της για να παραχθούν μάσκες. Είναι μία πρόταση που θα εξεταστεί όπως είπε ο υπουργός.

Επιπλέον σε σχέση με την αισχροκέρδεια τόνισε ότι «είναι κάτι ανήθικο. Γι’ αυτό και επέβαλα πρόστιμο 50.000 ευρώ σε συγκεκριμένα εταιρεία. Θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ ανοικτό άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το μέτρο του εκπαιδευτικού επιδόματος (training voucher) σε επιστήμονες, ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών, το οποίο αφορά τηλεκατάρτιση.

«..Και λάθη γίνονται και μπορεί και να διορθωθούν. Μετά την τόσο μεγάλη αντίδραση εγώ προσωπικά το σκέφτομαι αν πρέπει να το κάνουμε, αλλά η πρόθεσή μας δεν ήταν να προσβάλουμε τους δικηγόρους ή ότι δε τους σεβόμαστε αλλά να απαντήσουμε στο επιχείρημα ότι πράγματι χρειάζονται λεφτά και να κρατήσουμε και εφεδρείες για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η σκέψη ήταν λανθασμένη. Ακούω τον κόσμο, αλλά η απόφασή μας δεν ήταν λόγω έλλειψης σεβασμού. Λάθη θα γίνουν και αναλαμβάνω τα δικά μου αλλά τώρα είναι η ώρα να περάσουμε όλοι μαζί απέναντι».

Σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ για τις επιπτώσεις του κορονοϊού ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί λύση και πρόσθεσε ότι μπορεί η αντίδραση να μην είναι αυτή που θα θέλαμε αλλά δεν είμαστε και μόνοι μας. «Εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και θα είμαστε κι εμείς μέσα σε αυτή τη λύση» όπως είπε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.