ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σενάρια ανάπτυξης των πωλήσεων στα super market

08:32 - 11 Ιουν 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Τα σενάρια ανάπτυξης των πωλήσεων στα super market
Προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο του λιανεμπορίου για την πορεία του κλάδου το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα με βάση δεδομένα που επεξεργάστηκε η εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης IRI και παρουσιάσθηκαν χθες κατά τη διάρκεια του webinar της με θέμα την επόμενη ημέρα στην αγορά καταγράφεται η εκτίμηση ότι η πορεία της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, κατά το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πτωτική.

Κύρια αιτία η πίεση του εισοδήματος των καταναλωτών που αναπόφευκτα αναμένεται να φέρει μείωση της ζήτησης. Άλλωστε, όπως, ανέφερε ο κ. Κ. Κωτόπουλος, επικεφαλής της Analytics Center of Excellence της IRI. οι φορολογικές υποχρεώσεις που συσσωρεύονται λόγω και των μέτρων το Φθινόπωρο σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στα νοικοκυριά προβλέπεται να πιέσουν τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τα οποία, με βάση τις αναλύσεις της IRI, δεν πρόκειται να δουν ανάπτυξη αντίστοιχη των πρώτων πέντε μηνών.

Η IRI μάλιστα επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια για τι θα συμβεί σε περίπτωση που εμφανιστεί ή όχι δεύτερο κύμα covid το Φθινόπωρο. Με βάση το καλό σενάριο μη εμφάνισης» , οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων το δεύτερο εξάμηνο θα υποχωρήσουν κατά 0,4% για να καταγράψουν σε επίπεδο έτους ανάπτυξη 5,3%. Με βάση αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα καταγράψουν οι πωλήσεις της κατηγορίας καθαριστικά σπιτιού +8,9%, τα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας +6,7% και τα τρόφιμα +5,1%.

Με βάση το κακό σενάριο ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του δευτέρου εξαμήνου θα ενισχυθούν κατά 4% ενώ σε επίπεδο έτους ο τζίρος των σούπερ μάρκετ θα εμφανίσει ανάπτυξη 8,1% σε σχέση με το 2019. Και με βάση αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πωλήσεων αναμένεται να παρουσιάσουν τα είδη φροντίδας για το σπίτι +11,6%, τα είδη ατομικής φροντίδας +9,2% και τα τρόφιμα +8%.

Σήμερα τα είδη ατομικής φροντίδας “τρέχουν” με ρυθμό ανάπτυξης 15,3% και τα τρόφιμα με +13,1%. Από τις αρχές του έτους έως και τις 24 Μαΐου ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έχει ενισχυθεί κατά 14,7% ή +21,5% από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαΐου.

Πάντως αίσθηση προκάλεσε η καταγραφή μέσω της IRI ότι υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε έφθασαν το +10% σε είδη που διακινούνται μέσω των σούπερ μάρκετ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:46 - 11 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.