ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σούπερ Μάρκετ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στον αγώνα για «γεμάτα ράφια»

08:33 - 09 Ιουλ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Τις βασικές αλλαγές, που έφερε η πανδημία Covid-19, στις αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές στη βιομηχανία των ταχυκίνητων προϊόντων και στο λιανεμπόριο καταγράφει η παγκόσμια συνδρομητική έρευνα της Nielsen «Shopper Shifts to a New Normal», που διεξήχθη συνολικά σε 32 αγορές, εκ των οποίων 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 26 έως 31 Μαΐου, 20 μέρες μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων διαβίωσης. Μάλιστα η επόμενη μέτρηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη ελλείψεων στα ράφια όλο αυτό το διάστημα σε αντίθεση με άλλες μεγάλες, μάλιστα, χώρες. Επίσης στην Ελλάδα αυξήθηκε το ποσοστό των on line αγορών ενώ καταγράφεται μεγαλύτερη κινητικότητα στο περιβάλλον του λιανεμπορίου, (δηλαδή αλλαγή συνηθειών σε σχέση με το κατάστημα S/M για αγορές). Επιπλέον το μαγείρεμα στο σπίτι, το κυνήγι προσφορών, αλλά και η πιο συχνή καθαριότητα είναι από τα σημεία που καταγράφει η έρευνα.

Όπως αναφέρεται η επιστροφή στη νέα κανονικότητα, δημιουργεί ερωτήματα στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο αναφορικά με το ποιες από τις αναδυόμενες αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές που αποτυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήρθαν για να μείνουν.

Οι 6 αλλαγές

Μάλιστα, μέσα από αυτή την έρευνα αποτυπώνονται 6 βασικές αλλαγές στη αγοραστική συμπεριφορά ταχυκίνητων προϊόντων:

- Οι διαδικτυακές αγορές τροφίμων, προϊόντων καθαρισμού και ειδών προσωπικής περιποίησης, διατήρησαν τη δυναμική τους μετά το lockdown, κερδίζοντας έδαφος ως το πιο συχνό κανάλι αγοράς αγγίζοντας το 7%, αυξάνοντας τη διείσδυση κατά + 4pp, συμπληρωματικά πάντα με τα φυσικά καταστήματα και όχι εις βάρος τους. Η τάση που παρατηρείται είναι ανάλογη με την Ευρωπαϊκή τάση.

shopp

- Το Lockdown επιτάχυνε την είσοδο του Έλληνα αγοραστή στο διαδικτυακό κανάλι για αγορές ειδών μπακαλικής. Η έρευνα της Nielsen που είχε πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα του Lockδown είχε αναδείξει ότι το 22% των Ελλήνων αγοραστών ήταν νεοεισερχόμενοι στο online ecosystem που σχετίζεται με αγορές των 4 βασικών κατηγοριών παντοπωλείου. Η πρώτη τους αυτή εμπειρία με διαδικτυακό κατάστημα σουπερμάρκετ την περίοδο του Lockdown ήταν αρνητικά επιβαρυμένη λόγω των μεγάλων διαστημάτων παραδόσεων. Επιλέγοντας αρκετοί από τους νέο εισερχόμενους στο κανάλι να συνεχίζουν να αγοράζουν online, είχαν βελτιωμένη εμπειρία στην υπηρεσία παράδοσης αναβαθμίζοντας σταδιακά και την συνολική αγοραστική εμπειρία.
Σήμερα η αγοραστική εμπειρία από τα e-shops του οργανωμένου λιανεμπορίου έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα αξιολογείται ελαφρώς υψηλότερα από αυτή στα φυσικά καταστήματα καθώς επίσης δηλώνουν μέσο χρόνο παράδοσης 2 μέρες.

- Η νέα κανονικότητα αύξησε την κινητικότητα στο περιβάλλον του λιανεμπορίου με έναν στους τέσσερις αγοραστές (26%) να κάνει τις αγορές του σε νέο κατάστημα την τελευταία εβδομάδα! Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο ακόμα και από περιόδους όπου στο οργανωμένο λιανεμπόριο σημειώνονταν εξαγορές αλυσίδων.

Η κινητικότητα αυτή σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση των παραγόντων που διαφοροποιούν τους λιανέμπορους λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, δηλαδή προσθήκη τήρησης κανόνων υγιεινής και μέτρων ασφάλειας, εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη σχέση των αγοραστών με την κάθε αλυσίδα και θα επηρεαστεί σημαντικά equity.

- Το 38% των αγοραστών αναζητούν πιο ενεργά προσφορές, σηματοδοτεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τις τιμές, υπογραμμίζοντας την ζωτικής σημασίας αναθεώρηση στρατηγικών προώθησης.

- Σημαντικός επίσης είναι και ο αντίκτυπος της εμφάνισης της πανδημίας στο αγοραστικό ταξίδι. Μεγάλη αύξηση των ταξιδιών για «τακτικές αγορές (εβδομαδιαίες ή μηνιαίες)» (+153%) - τα μισά (54%) από τα αγοραστικά ταξίδια σχετίζονται με μαζικές αγορές, σε βάρος των καθημερινών και έκτακτων αγορών.

- Περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές (56%) αντιμετώπισαν έλλειψη αποθεμάτων, το οποίο οδήγησε σε χαμένες ευκαιρίες τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους κατασκευαστές. Οι κατηγορίες σε έλλειψη ήταν κυρίως αυτές που σχετίζονται με την προστασία από τον Covid: Απολυμαντικό χεριών και αντιβακτηριδιακά οικιακά καθαριστικά και αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά ρούχων.
Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος Out-of-Stock εκτινάχθηκε στο 63%, με το Ηνωμένο Βασίλειο (78%) και τη Γαλλία (71%) να έχουν τις πρώτες θέσεις

Η εμφάνιση του κορνοϊού έφερε αλλαγές και στον τρόπο ζωής:

- Σημαντικό μέρος των αγοραστών, το 25%, ξεκίνησε το μαγείρεμα στο σπίτι, και παρ΄όλη την επιβεβαιωμένη τάση για μαγειρική/ζαχαροπλαστική, το Delivery φαγητού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα με το 44% να προέβη σε παραγγελία έτοιμου φαγητού, πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (28%).

- 8 στους 10 αγοραστές στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει τις συνήθειες καθαρισμού του νοικοκυριού τους αυξάνοντας είτε τη συχνότητα είτε τη χρήση καθαριστικών με απολυμαντική δράση.

κοφκε

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:10 - 09 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.