ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να ανοίξουν καταστήματα διακοσμητικών ειδών και ειδών δώρων

11:35 - 06 Δεκ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Να ανοίξουν καταστήματα διακοσμητικών ειδών και ειδών δώρων
Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων εποχιακών Χριστουγεννιάτικων ειδών ήταν σωστή διότι τα είδη αυτά δεν μπορούν να πουληθούν μετά τις γιορτές και η ζημιά των επιχειρηματιών αυτής της κατηγορίας θα ήταν ανεπανόρθωτη.

Όμως υπάρχει πλήθος άλλων εμπόρων που πουλάνε Χριστουγεννιάτικα είδη μαζί με άλλα προϊόντα και δεν έχουν ως κύρια εργασία τα Χριστουγεννιάτικα. Αυτοί - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην κατηγορία των διακοσμητικών ειδών και των ειδών δώρων - θα υποστούν ζημιά επειδή δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ενώ επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ που επίσης δεν έχουν κύρια απασχόληση τα Χριστουγεννιάτικα να τα πουλάνε. Δεν τους επιτρέπεται επίσης να αλλάξουν ΚΑΔ ώστε να εξαιρεθούν από την απαγόρευση λειτουργίας. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου αυτών των εταιριών γίνεται κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, συνεπώς από το είδος της εργασίας τους έχουν σε μεγάλο βαθμό και αυτά εποχιακό χαρακτήρα. Είναι επίσης μικρά σχετικά μαγαζιά τα οποία μπορούν εύκολα να ελέγξουν τον αριθμό πελατών που βρίσκονται μέσα και να αποφύγουν τον συνωστισμό.

Οι δυσκολίες της κυβέρνησης να προσδιορίσει με λεπτομέρειες κάθε περίπτωση εμπόρου τους διευκολύνει είναι κατανοητή. Όμως θα μπορούσε να εμβαθύνει λίγο παραπάνω στα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά και να μεριμνήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εταιρίες που έχουν ΚΑΔ τα είδη διακόσμησης και τα είδη δώρων θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν από τις 7 Δεκεμβρίου στα καταστήματα που επιτρέπεται να ανοίξουν, για λόγους δικαιοσύνης αλλά και για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Σχετικά με το θέμα δημοσιεύουμε επιστολή του αναγνώστη μας κ. Χρήστου Κερασίδη που εξηγεί με επιχειρήματα το πρόβλημα αυτών των καταστημάτων:

"Τίθεται θέμα αθέμητου ανταγωνισμού να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να μπορούν να τιμολογούν εποχιακά είδη (χριστουγεννιάτικα), χωρίς όμως να έχουν κύριο ΚΑΔ εποχιακών σαν κύρια δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κου. Σταμπουλίδης Γεν. Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καταστήματα σαν τα δικά μας με κύριο ΚΑΔ (εμπόριο διακοσμητικών ειδών) και δευτερεύοντα ΚΑΔ τα εποχιακά απαγορεύεται να εμπορεύονται αυτά τα είδη και υποχρεούνται να είναι κλειστά!

Αποδεδειγμένα στα καταστήματα με διακοσμητικά είδη ένα τεράστιο κομμάτι του τζίρου τους γίνεται τα Χριστούγεννα και αφορά είδη που δεν μπορούν να πωληθούν μετά το πέρας των εορτών! Εμπορεύματα αγορασμένα από εμάς, εξοφλημένα ή που πρέπει να πληρωθούν με το νέο έτος κάθονται στα ράφια των καταστημάτων…. Επίσης όποια ελπίδα έχουμε να γίνουν πωλήσεις μέσω των e-shop μας θα εξαφανιστεί καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν τα προϊόντα στο γειτονικό τους σούπερ μάρκετ... Είναι κατανοητό να θέλει να ανοίξει το υπουργείο μόνο τα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ τα εποχικά είδη. Όπως επίσης να απαγορεύει να ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που το έχουν σαν δευτερεύουσα δραστηριότητα. Κατανοητό μέσα στις ειδικές συνθήκες που ζούμε. Είναι όμως ακατανόητο, προκλητικό και απαράδεκτο να επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ να πωλούν εποχιακά είδη, ενώ ούτε αυτά έχουν κύρια δραστηριότητα τα εποχιακά είδη. Επίσης ακατανόητο και αντισυνταγματικό είναι να μας απαγορεύει να την μετατροπή του ΚΑΔ μας. Εμείς οι έμποροι των διακοσμητικών ειδών τι θα κάνουμε τα διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα είδη? Δεν έχουν αξία τα δικά μας εμπορεύματα? Επίσης με ποια λογική ,θεωρούνται τα σούπερ μάρκετ πληττόμενα καταστήματα και κάνουν αυτήν την εξαίρεση, ενώ αποδεδειγμένα μέσα στο τελευταίο 10μηνο ,παρουσιάζουν αύξηση τζίρου;"

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 06 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.