ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έμποροι: «Καμπανάκι» για click away-Μόνο 10% μπορεί να το αξιοποιήσει

16:57 - 11 Δεκ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Έμποροι: «Καμπανάκι» για click away-Μόνο 10% μπορεί να το αξιοποιήσει
Αντιδρούν οι εκπρόσωποι του εμπορίου στον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσουν τελικά τα καταστήματα, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι συστήματα τύπου «click away», ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε ότι απαιτούνται γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου, μια και με τα νέα δεδομένα οι γιορτές ουσιαστικά χάνονται ως περίοδος τζίρου και οι κανονισμοί για προαγορές και παραλαβές από το κατάστημα, το γνωστό click away δεν αρκεί για να καλύψει «χασούρες».

«Είναι ξεκάθαρο ότι όσο η πανδημία δεν υποχωρεί, τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσαν οι κύριοι Γεωργιάδης και Πέτσας κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία», σχολιάζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου σε δήλωσή του.

Ειδικότερα, σημείωσε:

«Παράλληλα όμως, σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30%, ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση που γίνεται αυτές τις ημέρες. Άρα, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούνται στην απόλυτη καταστροφή, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Μπορεί το σύστημα click away με το οποίο θα γίνονται αυτό το διάστημα οι αγορές λιανικής να αποτελεί μία καινοτομία και να παραπέμπει σε εικόνες του μέλλοντος, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα.

Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρεται στην συγκαλυμμένη λιανική πώληση που γίνεται από κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πραγματική οικονομία, καταλαβαίνουμε ότι η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου την πιο κρίσιμη περίοδο του έτους, θα πολλαπλασιάσει τα ούτως ή άλλως χιλιάδες λουκέτα που είχαμε προβλέψει και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα νέων ανέργων. Άρα στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των απωλειών σε αυτούς τους βασικούς τομείς.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά εδώ και τώρα την επέκταση της επιδότησης ενοικίου και την συνέχεια του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να διασώσει έστω και ένα μέρος των επιχειρήσεων της χώρας».

«Δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού», σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Η δήλωσή του:

«Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καθίσταται σαφές πως στην πράξη το ολικό lockdown συνεχίζεται έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά τις συνέπειες του θα εξακολουθούν να υφίστανται σε όλη τους την έκταση μόνο οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, όλες οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου – μαζί με ελάχιστες μικρότερες που έχουν ισχυρή ψηφιακή παρουσία - θα αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων τους είτε αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε συνδυαστικά με την μέθοδο του click away.

Συνεπώς, για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων - ιδιαίτερα στους μεγάλους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης - οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ο εορταστικός τζίρος χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Καμία αναπλήρωση των απωλειών δεν θα επέλθει με τηλεφωνικές παραγγελίες, καθώς κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει. 

Δημιουργείται έτσι μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το αγαθό στην υπηρεσία του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι έμποροι συντασσόμαστε. Ωστόσο, η ισονομία και η ίση μεταχείριση είναι το «οξυγόνο» που θα μας επιτρέψει να αναπνέουμε στο καθεστώς της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Σήμερα, μετά και την παρέμβαση της ΕΣΕΕ, το Υπουργείο ορθώς περιορίζει τις επιλογές της χονδρικής πώλησης, την οποία καταστρατήγησαν μεγάλες επιχειρήσεις, προβαίνοντας σωρηδόν σε λιανικές πωλήσεις με τον μανδύα της χονδρικής. Από την άλλη πλευρά, η μέθοδος του click away πρακτικά αφορά μόνο μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως ακριβώς αναγνώρισε στις δηλώσεις του ο ίδιος ο Υπουργός, οι ευκαιρίες να δουλέψουν στις γιορτές δεν είναι με το click away ίσες και ίδιες για όλους τους εμπόρους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και κυρίως επειδή ο εορταστικός τζίρος ήταν η τελευταία ελπίδα του εμπορίου να «σώσει» τη χρονιά, αναμένουμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα ένα γενναίο πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους εμπόρους, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πλαισίου λειτουργίας της εορταστικής αγοράς.

Επιπλέον, η σαφής επιδείνωση των προοπτικών επιβίωσης χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων καθιστά επιτακτική αναγκαιότητα τη θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και την εξέταση της δυνατότητας διαγραφής μέρους των χρεών της πανδημίας.

Για την συνολική εκτίμηση της κατάστασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου».

Χρησιμοποιώντας σκληρότερη γλώσσα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έκανε λόγο για «κυνικό τρόπο εξόντωσης του λιανεμπορίου». 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Θεωρούμε εμπαιγμό από πλευράς Κυβέρνησης το άνοιγμα μικρών καταστημάτων με την εντελώς ανεδαφική και ανεφάρμοστη λύση του «click away», αφού τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουμε τις προϋποθέσεις ή την ηλεκτρονική παρουσία για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μέθοδο που μας επιβάλλεται.

Οι ανακοινώσεις για εμάς, μεταφράζονται ουσιαστικά σε μια ολική καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια και με κυνικό τρόπο στον οικονομικό θάνατο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να δώσουν την παραμικρή ανάσα στην αγορά με το συντριπτικό χτύπημα που δέχεται.

Βλέπουμε πλέον  τα λουκέτα στον κλάδο μας να είναι η νέα πραγματικότητα, που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά και δυστυχώς κινούμαστε σε μία τέτοια καταστροφή που τελικά φαντάζει σαν ένα καλοστημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς υπέρ των ισχυρών.

Επικαλούμαστε τα λόγια του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει πως ο ιός δεν μεταδίδεται στα μικρά μαγαζιά και ήμασταν πραγματικά τέλεια προετοιμασμένοι τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας να αντιμετωπίσουμε τον διαφαινόμενο κίνδυνο και να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πελατών μας.

Δυστυχώς γελαστήκαμε, γιατί φαίνεται περίτρανα ότι αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς και ο χρόνος μας δυστυχώς ολοένα και λιγοστεύει».

Για πλήγμα και όχι άνοιγμα της αγοράς μίλησε ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

«Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της Αγοράς και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρeίες με τις αλυσίδες καταστημάτων.

Η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της έχουμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους click away, ενώ για τους μεγάλους της Αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές-μονοπωλιακές καταστάσεις».

Τέλος, τα Jumbo ενημέρωσαν ότι δεν θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές.                                                                                

Τελευταία τροποποίηση στις 18:29 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.