ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράδοση εκτός» και για καταστήματα σε εμπορικά κέντρα-Ολόκληρο το ΦΕΚ Κύριο

10:55 - 13 Δεκ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
«Παράδοση εκτός» και για καταστήματα σε εμπορικά κέντρα-Ολόκληρο το ΦΕΚ
Τα μαγαζιά που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσα λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και αφορά τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου εν όψει της εορταστικής περιόδου.
Μάλιστα από σήμερα η εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) από τα λιανεμπορικά καταστήματα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που θα φέρει τα εξής στοιχεία: 
- επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, 
  • χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά. 
  • Παραλαβή από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά.
 
Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας και συγκεκριμένα επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side).
 
Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και τα καταστήματα πώλησης καπνικών και ψιλικών προϊόντων μπορούν να λειτουργούν έως τις 21.00. Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης με κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά την 4η Δεκεμβρίου αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, ως εξής: 
α) λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, 
β) λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, 
γ) λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, 
δ) λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ απαγορεύεται στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. 
Από αύριο Δευτέρα επιτρέπεται επιτρέπεται η λειτουργία του λιανικού εμπορίου βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις εξής προϋποθέσεις: 
α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον. 
β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.
γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020. 
Η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής. Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών πρέπει να γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου. Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες- αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα, ενώ επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης. 
Σε ότι αφορά τα πρόστιμα για όσους παραβούν τα μέτρα είναι κλιμακωτά. Συγκεκριμένα για επιχειρήσεις έως 20 τ.μ. προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 ημερολογιακές ημέρες έως 60 ημερολογιακές ημέρες. Για επιχειρήσεις με εμβαδόν από 20 έως 100 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ξεκινά από τις 3.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει τις 30.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας από 30 ημερολογιακές ημέρες έως 90 ημερολογιακές ημέρες. Σε όσες επιχειρήσεις έχουν εμβαδόν από 100 έως 300 τ.μ. τα χρηματικά πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν τις 50.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας από τις 15 ημερολογιακές ημέρες έως τις 90 ημερολογιακές ημέρες. Ενώ για τις επιχειρήσεις με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ. τα χρηματικά πρόστιμα ξεκινούν από τις 15.000 ευρώ και μπορούν να φθάσουν τις 50.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας από τις 15 ημερολογιακές ημέρες έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.