ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημέρα αποφάσεων για το λιανεμπόριο-Σχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων

09:09 - 15 Ιαν 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Ημέρα αποφάσεων για το λιανεμπόριο-Σχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων
Ο εμπορικός κόσμος περιμένει με αγωνία σήμερα (15/1) την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη μερική άρση του lockdown και το ξεκλείδωμα της αγοράς. Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το λιανεμπόριο αναμένεται καθοριστική για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ανέφερε την Πέμπτη (14/1) ότι ένας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα. «Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει οικονομία ή παιδεία» υποστήριξε ωστόσο, αρνούμενος πως υπάρχει δίλημμα για το θα ανοίξει η οικονομία ή η παιδεία, και άρα για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων ή το άνοιγμα της αγοράς. «Να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Το πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου θέλει την αγορά να ανοίγει την Δευτέρα με τη μέθοδο του click in shop για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία, και με click away τα υπόλοιπα καταστήματα. Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς έχουν δηλώσει αρκετοί επιστήμονες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας εμμένει στην πρότασή του για άμεσο άνοιγμα της αγοράς αρχικά με click away και στη συνέχεια με click in shop. Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΣΑ υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του click away όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το click in shop μόνο 5%.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν σήμερα, Παρασκευή, για να αποφασίσουν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και συνεπώς για το μέλλον του lockdown. Όλα δείχνουν ότι θα δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα τουλάχιστον των καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων, όπως έγινε και τις εορταστικές μέρες.

Σύμμαχος σε αυτό είναι ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνονται τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας πρόσκαιρη ανακούφιση των ειδικών, οι οποίοι περίμεναν αύξηση, αν όχι έκρηξη, κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων που παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η οποία ωστόσο ευτυχώς δεν έχει ακόμα παρατηρηθεί.

Click away και click in shop

Τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν την Πέμπτη και την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away.

Παράλληλα, με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις: ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού (διάρκειας 20 με 30 λεπτά), για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης.

Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος. Κανονικά, δηλαδή όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 15 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.