ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδόν 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν στον Πειραιά

19:55 - 31 Μαϊ 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Σχεδόν 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν στον Πειραιά
Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), οι ελληνικές αρχές εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα ένα εμπορευματοκιβώτιο με 9.650.000 τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά. Οι λαθρέμποροι προσπάθησαν να περάσουν τα τσιγάρα ως βαλίτσες.

Η OLAF ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές όταν εντόπισε το ύποπτο φορτίο, το οποίο δηλώθηκε επίσημα ως "βαλίτσες" και μεταφέρθηκε από την Κίνα στη Σλοβακία.

Ως αποτέλεσμα, το Ελληνικό Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού (ΣΕΚ), οι εθνικές τελωνειακές αρχές και η Ελληνική Ακτοφυλακή μπόρεσαν να βρουν και να καταλάβουν 9.650.000 τσιγάρα που διαφορετικά θα είχαν λαθραία εισέλθει στην ΕΕ. Οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με την αποστολή διαβιβάστηκαν στην OLAF από το κινεζικό γραφείο κατά του λαθρεμπορίου.

Ο Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της OLAF, δήλωσε: «Συγχαίρω τους Έλληνες συναδέλφους μας για αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση και χαίρομαι που η OLAF έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αποτρέψαμε την απώλεια ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ που εκτιμάται σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της OLAF εδώ και χρόνια και συνεχίζεται το 2021. "

Να σημειωθεί πως μόνο το 2020, και παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, η OLAF βοήθησε να εντοπιστούν συνολικά 370 εκατομμύρια τσιγάρα, αποτρέποντας μια εκτιμώμενη απώλεια στα δημόσια οικονομικά ύψους περίπου 74 εκατομμυρίων ευρώ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.