ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπτώσεις προσδοκιών και ευκαιριών, εν μέσω μεγάλων δυσκολιών-Κάλεσμα στους καταναλωτές

12:35 - 10 Ιαν 2022 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Εκπτώσεις προσδοκιών και ευκαιριών, εν μέσω μεγάλων δυσκολιών-Κάλεσμα στους καταναλωτές
Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις με το «κούρεμα» στις τιμές σε κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση να φτάνει σε ποσοστά άνω του 50%. Με τους τζίρους τους να έχουν περιοριστεί σημαντικά, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου προσπαθούν να γίνουν... ελκυστικές για τον κόσμο, ώστε να περιορίσουν τις ζημιές.

Με βάση όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, οι έμποροι δείχνουν έμπρακτα τις προθέσεις τους για ρευστοποίηση των αποθεμάτων τους σε τιμές που θα τους φέρουν πελατεία διότι οι ανάγκες για αύξηση της ρευστότητας είναι υψηλές. Άλλωστε, την περίοδο των εορτών η αγορά δεν κινήθηκε με βάση τις αρχικές προσδοκίες τους. Συνεπώς, οι εκπτώσεις είναι μία δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό, ήδη από την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι προσφορές σε σειρά ειδών σε μια προσπάθεια να ζεσταθεί η αγορά.

Την ίδια στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα έχουν αποδείξει την άρτια τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και καλεί για άλλη μια φορά "να πραγματοποιήσει τις αγορές του σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, επιλέγοντας από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων αρχίζει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα καταστήματα θα παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από 11:00’ έως 18:00’.

Πάντως, βαρόμετρο για την εξέλιξη της ζήτησης αναμένεται να είναι τόσο το θέμα του ενεργειακού κόστους και των επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αλλά και η πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον» που αποτρέπει καταναλωτές από τη μετάβαση στο κέντρο ή σε άλλα σημεία με μεγάλη συσσώρευση κόσμου.

Να σημειωθεί ότι, η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει την πρόβλεψη ειδικής αποζημίωσης για τους αυταπασχολούμενους, που θα υποχρεωθούν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης τους λόγω ασθένειας, καθώς ακόμα και η σύντομη 5νθήμερη καραντίνα για τους εργαζόμενους που θα νοσήσουν, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια κίνησης, μέσω προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ, όπως αυτό της εστίασης και του τουρισμού, αν και βέβαια τέτοιου είδους ενισχύσεις λόγων των απαιτούμενων εγκρίσεων από την ΕΕ, καθυστερούν.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.