ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δεκαέξι στόχοι του κ. Γερουλάνου

21:01 - 19 Οκτ 2009 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τους τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του, αποτύπωσε με την ομιλία του κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο νέος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, δηλώνοντας ανοικτός σε κάθε ιδέα που υπηρετεί την ελευθερία στο δημιουργό, τη δημοκρατία στην έκφραση, τη διαφάνεια,την ισονομία και την αξιοκρατία έναντι όλων και το σεβασμό σε κάθε πολίτη και σε κάθε τι που συνιστά περιουσία όλων μας.

Ο νέος Υπουργός, αφού υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανεξάντλητες δυνατότητες ποιοτικής φιλοξενίας που απορρέουν από την ιστορική κληρονομιά, τις διαχρονικές μας αξίες του ελληνισμού, το φυσικό πλούτο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οικιστικού μας περιβάλλοντος, τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά αυτά προσφέρουν δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης αρκεί, όπως είπε να υπάρχει στόχος, διάθεση και σχεδιασμός ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να δημιουργήσουν τα θεμέλια της ευημερίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γερουλάνος, οι στόχοι των δράσεων του είναι:

-Η ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

-Η ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας μας, των μουσείων, των μνημείων μας.

-Η ανάδειξη και αξιοποίηση της παράδοσής μας, από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα τοπικά μας έθιμα

-Η ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και διανόησης, δίνοντας αξία στον Έλληνα δημιουργό και διεθνοποιώντας το έργο του στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία.

-Η ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης κουλτούρας μας, από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μέχρι τη μεσογειακή διατροφή.

-Η ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δημιουργούν συνέργιες όπως ο οικοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, και η προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

-Η συνέχιση της προσπάθειας για να ολοκληρωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τόσων άλλων Ελλήνων και ξένων πολιτών, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

-Η περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.

-Η ανάδειξη και προστασία του μοναδικού ελληνικού τοπίου με την επαναφορά του θεσμού της «Απόσυρσης κτηρίων».

-Η ανάληψη «εμβληματικών» δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως «Εικόνα της πόλης» για την θέσπιση κανόνων για τις κεραίες της τηλεόρασης, τις επιγραφές και τις διαφημίσεις.

-Η εισαγωγή της αρχιτεκτονικής σε όλα τα δημόσια έργα

-Η υιοθεσία μνημείων από σχολεία, συλλόγους, δήμους ή άλλους φορείς

-H ανάπτυξη στρατηγικών για όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο Αγροτουρισ΅ός, ο Συνεδριακός, ο Θρησκευτικός, ο Κινηματογραφικός τουρισμός ώστε να επιτευχθεί τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο

-Η προώθηση και προβολή πιστοποιημένων προϊόντων, όπως αντίγραφα από μουσεία και διατροφικά προϊόντα, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους γυναικείους συνεταιρισμούς.

-Η υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα περιφερειακά ΑΕΙ για τη στήριξη των δημιουργών σε κάθε τοπική κοινωνία.

-Η ενίσχυση και διεύρυνση των Περιφερειακών Δικτύων των Τεχνών, όπως τα ΔΗΠΕΘΕ, οι κινηματογραφικές λέσχες, τα ωδεία, οι βιβλιοθήκες και τα εικαστικά εργαστήρια.

-Ο κ. Γερουλάνος ανακοίνωσε ακόμη την άμεση ψήφιση νόμου πλαίσιο για τον κινηματογράφο, όπως επίσης  και το άνοιγμα των Μουσείων σε εκδηλώσεις νεανικής δημιουργίας.

-Αναφερόμενος στον Αθλητισμό ο Υπουργός είπε πως από τους βασικούς του στόχους μεταξύ άλλων αποτελεί η  σύνδεση του Σωματειακού Αθλητισμού με το σχολείο και τους Δημοτικούς αθλητικούς οργανισμούς καθώς και η ανάπτυξη του Μαζικού Αθλητισμού με την προώθηση της δια βίου άθλησης όπως επίσης και η καταπολέμηση της βίας και του ντόπιγκ, τα οποία χαρακτήρισε καρκινώματα στον κοινωνικό μας ιστό.

-Τέλος αναφερόμενος το πώς θα δράσει ως υπουργός ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι με την προσθήκη των κρατικών μέσων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιδιώκεταιη ανάδειξη της ταυτότητας όπως αυτή εκφράζεται σε κάθε δράση και δημιουργία των πολιτών, καθώς και η  διεύρυνση της πρόσβασης κάθε πολίτη στη γνώση, μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που προσφέρουν τόσο το διαδίκτυο όσο και τα δορυφορικά κανάλια.

Τ.Λ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.