ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλγα Κεφαλογιάννη: Να σταματήσουν οι Γερμανοί tour οperators να βάζουν ρήτρα ευρώ στους Έλληνες ξενοδόχους

16:58 - 22 Οκτ 2012 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Όλγα Κεφαλογιάννη: Να σταματήσουν οι Γερμανοί tour οperators να βάζουν ρήτρα ευρώ στους Έλληνες ξενοδόχους
Παρέμβαση από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και τεχνολογίας Πίτερ Χίντζε ζήτησε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ώστε να σταματήσει η πρακτική πολλών tour operator να βάζουν ρήτρα ευρώ στα συμβόλαια που κλείνουν με Έλληνες ξενοδόχους.
Η καταγραφή σε συμβόλαια του country risk και η συνεχής επίκληση του συναλλαγματικού κινδύνου, εκτιμούν στο υπουργείο τουρισμού, ότι λειτουργεί αντιπαραγωγικά στην προσπάθεια της χώρας να αναμορφώσει την εικόνα της και να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Επιπλέον, δημιουργεί συχνά οικονομικά μεγάλα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της εγχώριων τουριστικών παραγόντων με τους ξένους tour operator, καθώς οι όροι που απαιτούνται να υλοποιηθούν σε πολλά συμβόλαια είναι δυσβάσταχτοι. «Έθεσα στον κύριο Υφυπουργό το ζήτημα της ρήτρας ευρώ. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν  το κλίμα εμπιστοσύνης που δομείται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των δυο χωρών», τόνισε η υπουργός Τουρισμού. Και πρόσθεσε: «Ο Ελληνικός λαός  κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την κρίση και  ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση μας για την ανάκαμψη της οικονομίας».
 
Πολλοί ξενοδόχοι έχουν προβεί σε σχετικές διαμαρτυρίες, καθώς συχνά αντιμετωπίζουν εκβιαστικές συχνά απαιτήσεις από τους αντισυμβαλλόμενους. Μάλιστα, οι πιέσεις οδηγούν πολλούς στον να εκχωρήσουν μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν το 30% σε σχέση με τις περυσινές τιμές, σε μια προσπάθεια να μην κρατήσουν συνεργασίες με μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού.
 
Σταθερή επιδίωξη, ωστόσο, πολιτείας αλλά και ιδιωτικών φορέων παραμένει η προσέλκυση τουριστών από τη Γερμανία, που παρά την πτώση φέτος πάνω από 28%  αποτελεί την πρώτη αγορά για την Ελλάδα.   «Στόχος μας- τόνισε- είναι πολύ σύντομα  να μπει η Ελλάδα στους πέντε πρώτους προορισμούς των γερμανών ταξιδιωτών» σημείωσε από το Βερολίνο η κα Κεφαλογιάννη, η οποία κατά τη διάρκεια της παραμονής της θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας, ενταταλμένο της Καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία  Χανς Φούχτελ,  με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τουριστικών οργανισμών αλλά και με εκπροσώπους γερμανικών ΜΜΕ. (Ταgesspiegel, BILD, Welt online, FAZ, Fvw, Handelsblatt).
 
Εύσημα στον Φούχτελ
Ειδικά η συνάντηση με τον Χανς Φούχτελ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο γερμανός υφυπουργός έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην κατεύθυνση της μεταφοράς τουριστικής τεχνογνωσίας σε περιφέρειες και δήμους της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι προωθεί με μεγάλη επιτυχία το μοντέλο των «αδελφοποιήσεων», το οποίο διασφαλίζει επικοινωνία, προβολή και επιχειρηματική διασύνδεση μεταξύ ΟΤΑ και Περιφερειών της Ελλάδας και της Γερμανίας, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:46 - 22 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.