ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο λύκος κι αν εγέρασε ταξίδι δεν χάνει! - Αύξηση 14% του τουρισμού στην τρίτη ηλικία

01:25 - 30 Οκτ 2012 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο κοινωνικός τουρισμός ειδικά για την Τρίτη ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές υπεραξίες για τη χώρα θεωρούν στο υπουργείο τουρισμού. Εάν δηλαδή επιδοτούμενα προγράμματα τουρισμού, ιαματικού, ευεξίας κλπ, από τις χώρες του βορρά κατευθυνθούν προς τη χώρα μας. Ήδη, το θέμα τέθηκε από την υπουργό Τουρισμού στο πρόσφατο ταξίδι της στη Γερμανία, ενώ αναμένεται να υπάρξει σειρά πρωτοβουλιών, ώστε ειδικά από τις πλούσιες χώρες να υπάρξει μια  «μεταβίβαση» πληρωμών στο νότο σε μια έμπρακτη επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τουριστικές μετακινήσεις των ηλικιωμένων θα γνωρίσουν μεγάλη άνοδο τα επόμενα 30 χρόνια, καθώς στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αυξάνεται το προσδόκιμο οζωής, που αγγίζει πλέον τα 80 έτη, ενώ το ετήσιο εισόδημα στις ηλικίες άνω των 55 ετών κινείται πάνω από τα 33.000 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Ήδη στην περίοδο 2000 - 2011 ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας παρουσιάζει αύξηση διεθνώς κατά 14%. Μόνο στη Γερμανία το 2009 η Eurostat καταγράφει 11,576 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό από άτομα άνω των 65 ετών. Επίσης, το 7,3% των ενήλικων κατοίκων της ΕΕ των 27 χωρών δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, χρησιμοποιώντας το εφάπαξ για την αγορά κατοικίας σε άλλη χώρα.
 
Στο πλαίσιο αυτό την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα τουρισμού ζήτησε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την συνάντηση της, στο γραφείο της,  με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο κ. Tαγιάνι κ. Αντόνιο Ταγιάνι.
 

Αμέσως μετά την συνάντηση η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε: «Συζητήσαμε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο κ. Tαγιάνι όλα τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό. Δυστυχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει συγκροτημένη πολιτική για τον τουρισμό. Κι εμείς ως χώρα του Νότου, αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια τέτοια πολιτική που θα επιτρέψει ειδικά στις δοκιμαζόμενες από τη κρίση, χώρες του Νότου,   να υποστηρίξουν αυτόν το πολύ σημαντικό τομέα για την οικονομία». Του εξήγησα-πρόσθεσε-   τις προσπάθειες που κάνουμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του τουρισμού αλλά και την υποστήριξη που  θα πρέπει να έχουμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Καταλήγοντας η υπουργός Τουρισμού, ανέφερε:  «Ζητήσαμε συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές για τον τουρισμό όσο και για τη βοήθεια που μπορούμε να έχουμε σε κοινωνικό επίπεδο. Για παράδειγμα κοινωνικό τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι ο Επίτροπος κ. Ταγιάνι θα είναι παρά πολύ καλός υποστηρικτής της προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη του τουρισμού».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.