ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υπερφορολόγηση ποτών, τροφίμων και υπηρεσιών καταδικάζει σε ασφυξία 7.000 ξενοδοχεία στη χώρα

16:52 - 16 Νοε 2012 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επί ξυρού ακμής βρίσκονται 6 - 7.000 ξενοδοχεία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στην εκδήλωση με θέμα «Re Thinking Greece -Ελληνικός Τουρισμός 2013.

Ουσιαστικά τα 2/3 των μονάδων στη χώρα παλεύουν για τη βιωσιμότητά τους, με δεδομένο, ότι, κατά το ΣΕΤΕ, στην Ελλάδα υπάρχουν 9.648 ξενοδοχεία που διαθέτουν 763.668 κλίνες. Σημειώνεται ότι το 66.1% των ξενοδοχειακών κλινών στην Ελλάδα βρίσκεται σε 4 περιοχές (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα) (2011).

Η εικόνα αυτή είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτή του αριθμού των αφίξεων, αλλά και της μέσης διάρκειας παραμονής στη χώρα μας των επισκεπτών. Ήδη έχουμε φτάσει στις 12 εκατ. αφίξεις, ενώ η χώρα μας αποτελεί προορισμό για διαμονή μίας εβδομάδας. Επίσης δημοφιλή είναι και τα πακέτα των 15 ημερών, στοιχεία, που υποδηλώνουν γερή αντοχή του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τη δυναμική που μπορούν αν έχουν τα ξενοδοχεία/.

Ωστόσο, η υπερφορολόγηση τόσο των υπηρεσιών, όσων και των προϊόντων (ποτά, τρόφιμα) οδηγούν σε μεγάλη επιβάρυνση τις ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και μείωση της κατανάλωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ έχουν χαθεί από τον κλάδο F&B (food & beverages, εστίαση κτλ) 30.000 θέσεων εργασίας, έχει καταγραφεί πτώση 40% του τζίρου και έχουν κλείσει 4.000 καταστήματα.

Εκτός όμως από τις εταιρείες του κλάδου σοβαρές είναι οι επιπτώσεις τόσο στα έσοδα του κράτους, τα οποία λόγω πτώσης της κατανάλωσης.

Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους κατεγράφη κατάρρευση των εσόδων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (ΕΦΚΟΠ), παρά το γεγονός ότι από το 2010 η φορολογία των ποτών αυξήθηκε κατά 124%.

Η μείωση των εσόδων ανέρχεται στο 20,33%, έναντι του α' εξαμήνου του 2011, υποχωρώντας στα 137,13 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα προ της επιβολής των αυξήσεων στον ΕΦΚΟΠ.

Επιπλέον η μείωση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών βρίσκεται το α' εξάμηνο του 2012 στο 35% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010 οδηγώντας σε συρρίκνωση τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτή η πολιτική της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, έχει φέρει κανόνια και αύξηση της ανεργίας, ενώ απειλεί την πλειοψηφία του τουριστικού κλάδου

Ενδεικτικά, ο κ. Τσακίρης κάνοντας έκκληση στην πολιτεία να επαναθεωρήσει τη φορολογική της πολιτική, τόνισε ότι η συνέχιση της λογικής των αλόγιστων επιβαρύνσεων θα οδηγήσει σε κλείσιμο την πλειοψηφία του κλάδου. «Είναι απαραίτητο πριν από κάθε δημοσιονομική μας απόφαση για επιβολή φόρων, αυξήσεων και όποιων άλλων υποχρεώσεων επιβάλλονται στις τουριστικές επιχειρήσεις, να συνεκτιμούμε σε τι πεδίο και με ποιους όρους οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκασθούν να λειτουργήσουν» σημείωσε.

«Εκπροσωπώντας τους 9.500 Έλληνες ξενοδόχους και ιδιοκτήτες camping» τόνισε, «οφείλω να περιγράφω τα πράγματα όπως έχουν. Ούτε υπεραισιόδοξα ούτε απαισιόδοξα, απλά ρεαλιστικά αν και αυτό δεν είναι πολύ της μόδας. Το τουριστικό προϊόν έχει εξελιχθεί στη διεθνή αγορά σε commodity. Μπορεί η διεθνής τουριστική κίνηση να αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, φέτος 5%, αλλά ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο είναι ιδιαίτερα σκληρός.

Εάν αλόγιστα επιβαρύνονται διαρκώς με φόρους και υποχρεώσεις και σε συνδυασμό με τα διαχρονικά εγγενή μας προβλήματα, θα καταλήξουμε να έχουμε μια ευημερία του αριθμού αφίξεων τουριστών στη χώρα μας, σε ένα περιβάλλον πλήρους οικονομικής αναποτελεσματικότητας και συγχρόνως σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα των 6 - 7.000 ξενοδοχείων μικρής και μεσαίας δυναμικότητας σε όλη τη χώρα». Παράλληλα ο κ. Τσακίρης ξεκαθάρισε τη λανθασμένη εικόνα που μπορεί να έχουν κάποιοι για τον κλάδο αναφέροντας πως τα 16 - 17 εκατ. τουριστών που έρχονται στη χώρα μας δεν λύνουν αυτόματα τα προβλήματα καθώς οι τιμές που αναγκάζονται να πουλάνε το τουριστικό προϊόν στους ξένους είναι πολύ χαμηλές και ο εγχώριος τουρισμός έχει υποχωρήσει 70 - 80%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.