ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό

01:03 - 19 Νοε 2012 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή με τον εμφύλιο στη Συρία να βαίνει καταστροφικότερος, η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας να κορυφώνεται, ενώ τα νέα πολιτικά καθεστώτα στις χώρες της βόρειας Αφρικής να μην έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί μετά την «Αραβική Άνοιξη».

Ωστόσο, τα ταραγμένα νερά στις νότια παραλίες της Μεσογείου φαίνεται ότι φέρνουν ηρεμία στα ευρωπαϊκά παράλιά της, καθώς οι τουρίστες ενδέχεται να αποφύγουν για άλλη μία φορά τις χώρες που βρίσκονται σε άμεση σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ελληνικός τουρισμός την πρώτη 10ετία του 2000 δυσκολεύθηκε να κρατηθεί απέναντι στο διεθνή τουρισμό. Η άνοδος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας «έκλεψαν» ένα μέρος των παραδοσιακών πελατών της Ελλάδας. Μάλιστα, η «Ολυμπιακή» χρονιά του 2004 ήταν η χειρότερη με περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες, που όμως έδωσε ώθηση για την το καλοκαίρι του 2005, όταν τη χώρα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τουρίστες. Η ανοδική τάση κράτησε για μία διετία και από το 2008, η ελληνική αγορά μπήκε για άλλη μία φορά σε πτωτική πορεία.

Εκείνη τη στιγμή όμως, ήρθε η «Αραβική Άνοιξη». Τα αιματηρά γεγονότα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Αφρικής, κράτησαν μακριά τους τουρίστες από τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας και την Τζέρμπα. Ο αντίκτυπος στο ελληνικό τουριστικό καλοκαίρι ήταν άμεσος. Οι κρατήσεις και οι αφίξεις εκτοξεύθηκαν, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2011 να έρθουν στην Ελλάδα 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι ξένοι τουρίστες.

Ένα τέτοιο σκηνικό θα μπορούσε να επαναληφθεί και το καλοκαίρι του 2013. Η θέση της Αιγύπτου για την επόμενη σαιζόν είναι δύσκολη. Οι επιθέσεις κατά Χριστιανών, οι αιματηρές διαδηλώσεις στο Κάιρο εναντίον του νέου καθεστώτος και η εγγύτητα με τη Γάζα, που ουσιαστικά είναι σε αιγυπτιακό έδαφος, ενδέχεται να αποθαρρύνει τους ξένους να επισκεφθούν τη χώρα των Φαραώ.

Ήδη, οι κρατήσεις προς τη χώρα μας είναι ενθαρρυντικές με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να είναι αισιόδοξος ότι οι τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια. Εάν λοιπόν το πολεμικό σκηνικό στη Γάζα ενταθεί και υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή της Αιγύπτου ή άλλης χώρας της Μέσης Ανατολής, τότε αυτό θα αποβεί προς ώφελος της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Τουρκία παρουσιάζει σημάδια κόπωσης με τις τουριστικές αφίξεις να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το ποσοστό ανόδου ωστόσο να περιορίζεται. Μάλιστα, η Τουρκία γειτνιάζει άμεσα με τη Συρία, φιλοξενεί στα εδάφη της δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, ενώ συνοριακά χωριά έχουν «δεχθεί» κατά λάθος επίθεση από συριακά βλήματα. Επιπλέον, ο συριακός εμφύλιος επηρεάζει άμεσα τον γειτονικό Λίβανο, οξύνοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα στη Βηρυτό.

Όπως και την εποχή του πολέμου του Κόλπου, οι τουρίστες μπορεί να θελήσουν να αποφύγουν την «εμπόλεμη» ζώνη και να κινηθούν κάπου όπου επικρατεί μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο συνδυασμός φθηνών τουριστικών πακέτων από την Ελλάδα, ενός βελτιωμένου τουριστικού προϊόντος και της εντατικής τουριστικής καμπάνιας από τις περιφέρειες, μαζί με το «αίσθημα» ασφάλειας σε αντίθεση με τις αραβικές χώρες συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:31 - 20 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.