ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Κρίσιμες αποφάσεις για θυγατρικές

10:26 - 15 Σεπ 2006 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των μη χρηματοοικονομικών τους θυγατρικών θα κληθούν να λάβουν οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες, από τις πωλήσεις θυγατρικών εκτιμάται ότι μπορεί να αποκομίσουν έσοδα έως και 600 εκατ. ευρώ.

Τα ανοικτά μέτωπα της Εθνικής είναι κυρίως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, αλλά και η διαχείριση της ακίνητης της περιουσίας συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει η Εθνική Ακινήτων.  Παράλληλα, παρ΄ ότι έχει υπάρξει μια φόρμουλα για τον Αστέρα, καθίσταται σαφές ότι οι ξενοδοχειακές δραστηριότητες δεν αποτελούν στρατηγικό αντικείμενο για την Εθνική.

Η πώληση του 26,4% της ΑΓΕΤ Ηρακλής από την Εθνική έχει καθυστερήσει κυρίως γιατί η Lafarge δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει σε αυτές τις υψηλές τιμές.  Η Εθνική βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία αφού δεν υπάρχουν και πολλοί ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να αγοράσουν αυτό το πακέτο μετοχών όταν η Lafarge έχει τον έλεγχο της τσιμεντοβιομηχανίας.   Η Εθνική έχει θέση ως στόχο μέσα στους επόμενους μήνες να περιορίσει τις χρηματοοικονομικές της συμμετοχές.

Ανάλογους προβληματισμούς διατυπώνονται και από στελέχη της Alpha για την Ιονική Ξενοδοχειακή, η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Hilton και το Ιmperial στη Ρόδο.  Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των δραστηριοτήτων της Ιονικής Ξενοδοχειακής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Η διοίκηση της Alpha έχει αναφέρει ότι έως το τέλος του 2006 ή το αργότερο έως τις αρχές του 2007 θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για την Ιονική Ξενοδοχειακή.

Στις υπόλοιπες τράπεζες δραστηριότητες του μη χρηματοοικονομικού τομέα κατά βάση εμφανίζει η ΑΤΕ Bank, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα να πωλήσει συμμετοχές και θυγατρικές.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.