ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όργιο φοροδιαφυγής με την παράνομη τουριστική κατοικία

00:53 - 04 Δεκ 2012 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Όργιο φοροδιαφυγής με την παράνομη τουριστική κατοικία
Σε γάγγραινα για τα δημόσια έσοδα εξελίσσεται η πρακτική παράνομης ενοικίασης τουριστικών κατοικιών. Χιλιάδες βίλες και σπίτια, ιδιοκτησίας Ελλήνων αλλά και ξένων υπηκόων (Αγγλίας, Γερμανίας, Σκανδιναβικών Χωρών) χρησιμοποιούνται προς ενοικίαση, χωρίς να καταβάλλεται καμία εισφορά στην Εφορία ή στους Δήμους.

Αν υπολογίσει κανείς ότι για ένα εξοχικό σπίτι 120 τετραγωνικών το ημερήσιο αντίτιμο κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1500, ανάλογα των ανέσεων που προσφέρει, μπορεί εύκολα να εκτιμήσει το μέγεθος της απώλειας για τα δημόσια έσοδα. Μπορεί, π.χ. μόνο από το ΦΠΑ να προσδιοριστεί από 800 ευρώ έως 18000 για μια περίοδο 4 μηνών πλήρους ενοικίασης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί κι ο φόρος εισοδήματος που δεν καταβάλλεται και που μπορεί να κυμανθεί από 3.500 ευρώ μέχρι 20.000, με μετριοπαθείς υπολογισμούς και με βάση απόδοσης ανά σπίτι τις 20.000 ετησίως. Έτσι ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από τις 6700 και φτάνει τις 90.000. Συνολικά εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών κάνουν λόγο για απώλεια φορολογητέας ύλης που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια τουλάχιστον.

Το ζήτημα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλοί «ευκατάστατοι» ιδιοκτήτες διαθέτουν, τις πολυτελείς συχνά κατοικίες τους σε Πήλιο, Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο έναντι παχυλής αμοιβής χωρίς συχνά να υπογράφουν νόμιμες συμβάσεις ή να έχουν πάρει σχετική αδειοδότηση από τον ΕΟΤ. Συχνά μάλιστα τις διαφημίζουν σε έντυπα του εξωτερικού με την ένδειξη  "private houses for rent".

Είναι ενδεικτική αναφορά του στον τοπικό Τύπο (Χανιώτικα Νέα) του κ. Νικήτα Παΐζη προέδρου στο Τοπικό Συμβούλιο Πλάκας στον Αποκόρωνα στα Χανιά, μιας από τις περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

«Το θέμα με τις παράνομες κατοικίες ξεκίνησε από το 2005. Έφτιαχναν βίλες ως ιδιοκτησία και στη συνέχεια τις επινοικίαζαν. Τότε εμείς ως Δήμος Βάμου είχαμε κάνει κάποιες ενέργειες, είχαμε διαμαρτυρηθεί, είχε έλθει και η Τουριστική Αστυνομία είχε συλλάβει κάποιους και είχε υποβάλει μηνύσεις. Ωστόσο μετά το πέρας του χρόνου και ειδικά τώρα με την κρίση, η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως»,

«Στην αρχή υπήρχαν καταγγελίες λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Τώρα, όμως, με την κρίση και επειδή το να λειτουργούν 200 παράνομες βίλες και να φέρνουν ισάριθμες οικογένειες φέρνει κόσμο στην περιοχή δεν αντιδρά κανείς, από εμάς τουλάχιστον τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά, υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ δεν καταβάλλεται στους Δήμους το τέλος παρεπιδημούντων», εξηγεί ο κ. Παΐζης.

Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν την κατοικία τους για τις διακοπές τους και το υπόλοιπο διάστημα, μέσω Διαδικτύου ή ειδικών γραφείων, την ενοικιάζουν σε πελάτες, τους οποίους επίσημα τους εμφανίζουν ως... φιλοξενούμενους, συγγενείς αδέλφια, ξαδέλφια, θείους κλπ.

Ήδη, το ζήτημα είναι σε γνώση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του υπουργείου Οικονομικών, λόγω συνεχών παραστάσεων των τοπικών συλλόγων ξενοδόχων και δωματιούχων, αλλά και του ΣΕΤΕ. Οι φορείς επιμένουν ότι αυτή η πρακτική φαλκιδεύει τον ανταγωνισμό και υπονομεύει τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Σημειώνεται ότι με την κοινοποίηση καταγγελίας στην Εφορία μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μεγάλου ύψους....

Τελευταία τροποποίηση στις 01:24 - 04 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.