ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μερίδιο από τα 15 δισεκ. θρησκευτικού τουρισμού αναζητεί το υπουργείο Τουρισμού και η Εκκλησία της Ελλάδος

02:27 - 16 Ιαν 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μερίδιο από τα 15 δισεκ. θρησκευτικού τουρισμού αναζητεί το υπουργείο Τουρισμού και η Εκκλησία της Ελλάδος
300 εκατομμύρια ταξιδιώτες, 15 δισεκατομμύρια ετήσιος τζίρος, από 100 εκατομμύρια προσκυνηματικά ταξίδια δίνουν ζωή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, βιομηχανίες αναμνηστικών, αλλά και θρησκευτικά μνημεία. Ακόμα και η Ε.Ε. τα αποκαλεί, πλέον, «πολιτιστικά μνημεία» υψηλής αξίας, αφενός για να μην προκαλεί τους αλλόθρησκους, αλλά και να προσελκύει τους άθεους, αγκαλιάζοντας την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού από το 2007, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Σε αυτήν την αγορά, λοιπόν, κατά το πρότυπο του Βατικανού, σχεδιάζει να απευθυνθεί η Ελλαδική Εκκλησία σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Έτσι, την Τρίτη  πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, κοινών δράσεων και συντονισμένων ενεργειών, υπογράφτηκε μεταξύ της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Τουρισμού.

 

Οι Βενετοί πρώτοι τουριστικοί πράκτορες

«Η έννοια του προσκυνήματος πάντα ενείχε και μια οικονομική διάσταση. Οι βαθιές ρίζες του τουρισμού είναι στα προσκυνήματα, καθώς τα πρώτα τουριστικά πακέτα τα διαμόρφωσαν οι Βενετοί έμποροι, που καθώς ήλεγχαν τη Μεσόγειο, οργάνωναν επισκέψεις στους Αγίους Τόπους» τονίζει στο CNBC για το θέμα ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και αναλυτής του θρησκευτικού τουρισμού Ian Reader. Αναφέρεται, μάλιστα, σε προδημοσιεύσεις του βιβλίου του «Προσκυνήματα και Αγορά», με έμφαση, στις ενέσεις ρευστότητας, που φέρνει στην τοπική οικονομία αυτή η μορφή τουρισμού.  «Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα προσκύνημα για τον Πατέρα Πίο στην Απουλία της Ιταλίας στο  San Giovanni Rotondo έφερε στα πρώτα χρόνια του 2000, 56,8 εκατομμύρια δολάρια στην τοπική οικονομία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία αυτού του είδους του προσκυνήματος»
Άλλες πηγές, όπως ο ερευνητής S. Vijayanand, συγγραφέας του βιβλίου  «Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του προκσυνηματικού τουρισμού» προσδιορίζουν τα έσοδα στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο παραβλέπουν τις παράπλευρες επιδράσεις, που προξενεί και την πυροδότηση της ανάπτυξης μέσω έργων υποδομής κτλ. Ενδεικτικό είναι ότι 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανά η Σαουδική Αραβία για να φτιάξει μετρό στη Μέκκα, για τους 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες για το  Hajj στη γενέτειρα του Μωάμεθ.
 
 

Εσωτερικός ο Θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι κατά 85% εσωτερικός. Έτσι λόγω κρίσης έχει γνωρίσει πτώση κατά 40%, δημιουργώντας πρόβλημα επιβίωσης σε περιοχές όπως τα Μετέωρα, που βασίζονται σε αυτής της μορφής τουρισμού.
Στα θετικά, πάντως, του θρησκευτικού τουρισμού είναι ότι αυτού του τύπου οι τουρίστες ανήκουν στη μέση και ανώτερη εισοδηματική τάξη, τείνουν να επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους και συνήθως δεν ταξιδεύουν σε περιόδους αιχμής, σύμφωνα και με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Θρησκευτικού Τουρισμού (WRΤΑ). Η εξειδικευμένη αυτή μορφή τουρισμού παρουσιάζει, επίσης, ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης, όπως επισημαίνεται κι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής που θεωρείται πολυτέλεια. Οι τουρίστες μάλιστα αυτής της κατηγορίας αποτελούν μια από αυτές των λεγόμενων «επαναληπτικών» τουριστών.


Το πρωτόκολλο συνεργασίας

Το πρωτόκολλο συνεργασίας αποτελεί προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης του υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και της Εκκλησίας της Ελλάδος και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας.

Οι περιοχές, όπως τα Μετέωρα, η Πάτμος, η Καστοριά , η Τήνος, η Θεσσαλονίκη, οι περιοχές απ΄ όπου διήλθε ο Απ. Παύλος, αλλά και μεγάλα Οθωμανικά μνημεία (Τρίκαλα, Διδιμότειχο) και Συναγωγές (Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα) αποτελούν πόλο έλξης στην Ελλάδα για προσκυνητές
Πάντως, μέσω της συνεργασίας, επιδίωξη του υπουργείου Τουρισμού και της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση νέων τουριστών στην χώρα μας και αφετηρία για αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:41 - 16 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.