ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται Ρώσοι στην Αθήνα - Ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ από το ΞΕΕ και το υπουργείο Τουρισμού

13:58 - 05 Φεβ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι μεγαλύτεροι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας, αναμένεται να δώσουν το παρόν στο ελληνορωσικό φόρουμ που διοργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Εκπρόσωποι από 48 tour operators, με την φροντίδα του ΞΕΕ, θα δουν από κοντά τις δυνατότητες που προσφέρει η πρωτεύουσα, αλλά και η νησιωτική και ηπειρωτική ενδοχώρα. Άλλωστε, όπως πρόσφατα σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής κι Αργοσαρωνικού κ. Α. Βασιλικός, «η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη της Ευρώπης που σε μισή ώρα κάποιος μπορεί να βρεθεί σε παραλία με γαλάζια σημαία και σε μία ώρα σε νησί». Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο για την Αθήνα, εμπλουτισμένο με νέες δυνατότητες εμπειριών σε άγνωστες περιοχές, όπως ο Αργοσαρωνικός ή ηπειρωτική ενδοχώρα. Τα rebranding αυτό θεωρείται απαραίτητο ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις της Αττικής, που είναι στα πρόθυρα του αφανισμού, λόγω της κάθετης πτώσης του εσωτερικού τουρισμού και της υποβάθμισης του κέντρου, να ανασάνουν προσελκύοντας ένα δυναμικό κοινό. Επίσης επιδιώκεται να εμπλουτιστεί το μπουκέτο προσφοράς εναλλακτικών ελληνικών προορισμών προς τη Ρωσική αγορά, όπου κυριαρχεί η επιλογή της Κρήτης, της Ρόδου, της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας και δευτερευόντως οι προορισμοί θρησκευτικού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών μόνο για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο 23,7% σε σχέση με το 2011. Σε επίπεδο per capita δαπάνης ανά διανυκτέρευση ο Ρώσος επισκέπτης ξοδεύει διπλάσια από το Γερμανό γεγονός, που κατατάσσει τη Ρωσία στην πρώτη τριάδα των χωρών- πηγών τουριστικών εσόδων.

 

Μεγάλες προσδοκίες για το 2013

Στο επίπεδο ρεκόρ του 1 εκατομμυρίου τουριστών αναμένεται να κινηθεί η αγορά της Ρωσίας σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού. Με πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός έφορος του Hatta (σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων) Νίκος Κελαϊδίτης υπογράμμισε ότι και για τη νέα χρονιά ο αριθμός των Ρώσων που θα έλθουν στην Ελλάδα θα ανέλθει από τις 800 χιλιάδες έως το 1 εκατομμύριο τουρίστες, έναντι 600 χιλιάδων το 2012.

Η εμπορική ανάπτυξη μεγάλων tour operator στη Ρωσία, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, αλλά και η παραδοσιακή συνάφεια των δύο λαών οδηγούν σε μια ραγδαία αυξητική τάση. Αυτή, πάντως, τονώνεται κι από την πολύ καλή συνεργασία των προξενικών αρχών με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Τα τρία προξενεία σε Μόσχα, Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ έχουν, ήδη, καταγράψει εντυπωσιακά ρεκόρ χορήγησης βίζας. Με την στήριξη και του ΣΕΤΕ, το οποίο χορηγεί πόρους για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Μέση αύξηση το 2012 στο 30%, με 570.000 θεωρήσεις, εκ των οπίων οι 170.000 είναι βίζες πολλαπλών θεωρήσεων (δίνει τη δυνατότητα στο δικαιούχο για 5 χρόνια να ταξιδεύει στην Ελλάδα). Μάλιστα οι πολύ σημαντικές για την εθνική οικονομία αυτές άδειες καταγράφουν αύξηση 90% δείγμα και της πολύ καλής δουλειάς των αρχών μας στη Ρωσία, αλλά και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των Ρώσων για συνεχή παρουσία εδώ. Η εκτίμηση για το 2013 είναι ότι η αύξηση στις χορηγήσεις θα ξεπεράσει το 20%

Γι΄ αυτό άλλωστε στην τελευταία συνάντηση, με πρωτοβουλία και στήριξη του ΣΕΤΕ, των 14 μεγαλύτερων προξενικών μας αρχών, που έγινε στο Υπ. Εξ την 21η Δεκεμβρίου τα εύσημα των τουριστικών παραγόντων έλαβε η προξενική αντιπροσωπεία μας στη Μόσχα υπό την κ. Ιωάννη Μπλότα. «Δουλεύουν με απόλυτο επαγγελματισμό με προσανατολισμό στην αγορά και τις ανάγκες της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδ, Ανδρέαδης μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή 21/12. Στο πλαίσιο αυτό οι τουριστικές προοπτικές είναι ευοίωνες εν όψει μιας πολύ δύσκολης χρονιάς.

Στο μεταξύ το 2012, η άνοδος ανήλθε στο 35%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Όμιλος Mouzenidis Group, που μεταξύ άλλων έχει έντονη παρουσία στη Ρωσία, αλλά είναι κι ο κορυφαίος ελληνικών συμφερόντων tour operator για τη ρωσική αγορά, με κυρίαρχη παρουσία στη Χαλκιδική. Ενδεικτικά της δυναμικής είναι τα μηνύματα από τις προκρατήσεις για το 2013, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 100% σε σχέση με το 2012.

Ο αριθμός των τουριστών που διακίνησε η εταιρεία από τις κύριες αγορές δραστηριότητάς της, το τρέχον έτος, προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 300.000, ενώ την περίοδο του 2011 ήταν στο επίπεδο των 200.000.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 05 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.