ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χανιά: Στόχος η ένταξη της παλιάς πόλης στα μνημεία της Ουνέσκο

22:55 - 25 Απρ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Χανιά: Στόχος η ένταξη της παλιάς πόλης στα μνημεία της Ουνέσκο
Έργα για την βελτίωση της εικόνας και της ανάδειξη της παλιάς πόλης.

Η δρομολόγηση των έργων που πραγματοποιούνται στην παλιά πόλη των Χανίων με στόχο την υποβολή του αιτήματος ένταξής της στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής και της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.


Οπως , σημειώνουν τα Χανιώτικα Νέα, στόχος είναι να προχωρήσουν όσο γίνεται περισσότερο τα έργα ανάδειξης και βελτίωσης της εικόνας της παλιάς πόλης. Βασικοί άξονες της συζήτησης ήταν η κήρυξη της παλιάς πόλης ως αρχαιολογικό χώρο, ο καθορισμός αρχαιολογικών ζωνών, η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του 1946 για την παλιά πόλη των Χανίων και ο αστικός αναδασμός.


«Ολη η παλιά πόλη τακτοποιείται σε επίπεδο έργων που αφορούν: εργασίες υπογειοποίησης της ΔΕΗ., δίκτυο οπτικών ινών, αντικατάσταση ύδρευσης - αποχεύτεσης και νέες πλακοστρώσεις. Τα 2/3 επί του συνόλου των έργων είναι ολοκληρωμένα και απομένει το τμήμα της δυτικής πλευράς της παλιάς πόλης που πιστεύουμε ότι θα τελειώσει εντός του έτους. Επίσης δρομολογείται το τμήμα πεζοδρόμησης - ανάπλασης της οδού Ποτιέ στην παλιά πόλη που θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου και θα αποπερατωθεί τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κ. Ξυνίδης.


Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να συνεχισθεί η δύσκολη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για ένταξη της παλιάς πόλης στα μνημεία της Ουνέσκο και να δούμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παλιά πόλη και ειδικά οι επιστημονικοί Φορείς, όπως η Αρχαιολογία, που έχουν την ευθύνη των προτάσεων για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στην Ουνέσκο».

 

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Μαρία Βλαζάκη, επεσήμανε πως «είναι σημαντικό που ξαναβρεθήκαμε ως Επιτροπή μετά από μία διακοπή δύο χρόνων και όντως έπρεπε πολλά πράγματα να συζητηθούν, ειδικά τώρα που κάποια από αυτά έχουν προχωρήσει να δοθούν λύσεις και οδηγίες. Από τα σοβαρότερα θέματα είναι, σχετικά με την κήρυξη της παλιάς πόλης των Χανίων ως αρχαιολογικού χώρου, το θέμα του ρυμοτομικού στην παλιά πόλη, τα έργα των οχυρώσεων, όπως και τα υπόλοιπα έργα που γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο και με την Αρχαιολογία».


Η κα Βλαζάκη τόνισε πως στόχος είναι «να προχωρήσουν όσο γίνεται περισσότερο έργα ανάδειξης και βελτίωσης της εικόνας της παλιάς πόλης των Χανίων».


Στη συνεδρίαση έγινε επίσης ενημέρωση για έργα και μελέτες που έχουν προγραμματιστεί να εκτελεσθούν στη Χερσαία Ζώνη του ενετικού λιμένα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Κώστα Πρωτοπαπαδάκη «τα έργα προχωρούν κανονικά και επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν συμπληρωθεί το χρονικό διάστημα των εκατό ημερών από την ημέρα ανάληψης του νέου Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου».

 

chania500 250413

 

 

Την ίδια ώρα «τμήμα του βυζαντινού τείχους, πάνω από την πλατεία του παραλιακού τζαμιού στην Ακτή Τομπάζη, στέκει ξεδοντιασμένο, αντιαισθητικό και ενδεχόμενα επικίνδυνο σ' έναν σεισμό» επισημαίνει σε επιστολή της προς την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων και συνεχίζει:
«Το μάτι του διερχόμενου από την παραλία τουρίστα ή Χανιώτη καρφώνεται στο γκρεμισμένο άνοιγμα με τα πεταμένα μπάζα και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται κάθε άλλο παρά κολακευτικές είναι Σωστά έγινε ο καθαρισμός από τις αγριοσυκιές που διάβρωναν το τείχος στο σημείο εκείνο όπου άλλοτε περήφανο έστεκε το Διοικητήριο του Ενετού Ρέκτορα. Μόνο που ο καθαρισμός ανέδειξε περισσότερο την ασχήμια του μισογκρεμισμένου τείχους. Μήπως η επισκευή των βυζαντινών τειχών θα έπρεπε να ξεκινήσει από το σημείο αυτό; Και τι αλήθεια προβλέπεται να γίνει με την επισκευή του; Αλλωστε το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας σας».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.