ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτίναξη των αφίξεων κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια το α’ τρίμηνο

00:01 - 16 Μαϊ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εκτίναξη των αφίξεων κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια το α’ τρίμηνο
Αυξημένη κατά 24,69% ήταν η τουριστική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά το α' τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2012, όπως είπε ο επικεφαλής του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, από το βήμα του Sea Tourism Forum των Ποσειδωνίων. Επιπλέον τόνισε ότι σε σχέση με το homeporting η άνοδος είναι στο 22,5%.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης, «η φετινή χρονιά θα είναι για την κρουαζιέρα μια θετική χρονιά, όπως είχαμε προβλέψει». Η εκτίμηση των ναυτιλιακών παραγόντων είναι ότι μπορεί μέσα στην πενταετία να προκύψουν άμεσα έσοδα από την κρουαζιέρα, που θα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το 80% των διακινούμενων επιβατών κρουαζιέρας ενδέχεται να έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί είναι μεγάλη.

 

Ανάγκη για μία πλατφόρμα για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό

 

Συνολικά, η Μεσόγειος δέχεται ετησίως 6 εκατομμύρια επισκέπτες σε αυτόν τον τύπο διακοπών, που μεσοσταθμικά ξοδεύουν περίπου 100 ευρώ την ημέρα με το 80% του ποσού να κατευθύνεται στην τοπική οικονομία και το 20% στο λιμάνι, σημείωσε στην εκδήλωση ο κ. Θεόδωρος Βώκος, διευθυντής των Ποσειδωνίων.

 

Μάλιστα, παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο κ. Βώκος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ο θαλάσσιος τουρισμός και η ακτοπλοΐα θα ισχυροποιήσουν την παρουσία της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνοντας εγγύτερα τους ενδιαφερόμενους και βέβαια το διεθνές κοινό.

 

MARINA VOULIAGMENHS-02

 

Γκρίνια για τις μαρίνες

 

Σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα θέματα του θαλάσσιου τουρισμού η χώρα άσκησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γ. Γράτσος στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

 

Πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά η νοοτροπία, προκειμένου η Ελλάδα να αρχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη από τους τομείς του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και γενικότερα του τουρισμού, είπε. Ο κ. Γράτσος καυτηρίασε τις εσφαλμένες πολιτικές δεκαετιών, τόσο στο θέμα της κρουαζιέρας όσο και του yachting, λέγοντας ότι σε πολλές των περιπτώσεων η χώρα παρέδωσε θέσεις εργασίας και άλλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία της στον ανταγωνισμό, με ότι αυτό σήμερα συνεπάγεται.

 

Ο πρόεδρος του Ν.Ε.Ε. υπογράμμισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο στα ευρωπαϊκά δεδομένα αν δεν θελήσουμε να απειλήσουμε σοβαρά, τις νησιωτικές οικονομίες και γενικότερα τις τουριστικές ροές τις διακινούμενες στα νησιά με την ακτοπλοΐα, αφού υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην υπάρχει προσεχώς ακτοπλοϊκός στόλος.

 

fedb24f379ec5154a491a4d21a39daa3 XL

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:08 - 16 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.