ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Miloterranean Geo Experience": Ηφαίστεια και μεταλλεία στη Μήλο συναντούν τον τουρισμό

15:15 - 16 Μαϊ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
"Miloterranean Geo Experience": Ηφαίστεια και μεταλλεία στη Μήλο συναντούν τον τουρισμό
Με στόχο την ανάδειξη της «κρυφής Μήλου», του γεωλογικού και ιστορικού πλούτου του νησιού, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου με τη χορηγία του ομίλου S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, δημιούργησε το "Miloterranean Geo Experience". Πρόκειται για επτά λεπτομερώς χαρτογραφημένες διαδρομές σε περιοχές μεγάλου ιστορικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος με αντίστοιχα επιμελημένα κείμενα και χάρτες ξενάγησης, που αποκαλύπτουν στον περιηγητή τη μοναδική γεωλογία, το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν και παρόν και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας ως τώρα μια Μήλο, που ο κόσμος δε γνωρίζει.

Γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι, δασολόγοι, χαρτογράφοι και ιστορικοί ένωσαν όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες τους προκειμένου να ξεναγήσουν τους επισκέπτες σε πρωτόγνωρες πτυχές αυτού του Κυκλαδίτικου τοπίου. Πρόκειται για το μοναδικό τριμερές νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, που γέννησαν τον οψιδιανό αλλά και δεκάδες ορυκτά αποτελώντας το μεταλλευτικό εργαστήρι όλης της Ανατολικής Μεσογείου από τα προϊστορικά χρόνια, που αποτέλεσαν το θέατρο της μεγαλύτερης σφαγής κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, που έγιναν εργαστήρι της μοναδικής Αφροδίτης, αλλά και εμπορικός δίαυλος πειρατών κι εμπόρων στα χρόνια των Οθωμανών και Βενετών.

Σε ειδική εκδήλωση για το κοινό της Αθήνας (έχει προηγηθεί παρουσίαση του Project στη Μήλο αλλά και σε ξένες τουριστικές εκθέσεις) παρουσιάστηκε το όλο σχέδιο με τη διαδικτυακή του εφαρμογή που απευθύνεται στους επισκέπτες της Μήλου και της Κιμώλου που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού και τα μυστικά του.

Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες τόσο σε εποπτικό υλικό, όσο και ψηφιακά, στο site www.miloterranean.gr, αναδεικνύοντας τη γη ενός από τα σημεία του αγαιακού ηφαιστειακού τόξου.

Εξορύξεις και τουρισμός
«Εκεί που το ηφαίστειο γεννά και δεν παίρνει ζωή». Αυτό ήταν το εύγλωττο σχόλιο του Δημάρχου Μήλου Γεράσιμου Δαμουλάκη κατά την εκδήλωση παρουσίασης, αναφερόμενος στην ανάγκη η Μήλος να αναδείξει και τουριστικά τον γεωλογικό πλούτο της. Η ενέργεια, λόγω γεωθερμίας και αιολικών πεδίων, ο μεταλλευτικός πλούτος και ο τουρισμός είναι σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη οι βασικοί πυλώνες αειφόρου ανάπτυξης του νησιού, που μπορούν με ισορροπία να συνδυαστούν καθιστώντας τη Μήλο πρότυπο ισόρροπης και πολυμερούς ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας S&B, που έχοντας παρουσία από τη δεκαετία του 1930 στο νησί, επιδιώκει να καταδείξει ότι εξορύξεις και τουρισμός «πάνε μαζί». «Ανοίγουμε το σπίτι μας, οι επισκέπτες να δουν τη δουλειά μας» τόνισε ο Θωμάς Ανδρουλάκης δντης Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρίας υπογραμμίζοντας την σταθερή πρόθεση της S&B στην προσπάθεια κοινωνικής συνεισφοράς στο νησί. «Η ανάδειξη μιας άλλη Μήλου, με έμφαση στην βιομηχανική ιστορία είναι στόχος μας» συμπλήρωσε.
«Για αιώνες τα ορυκτά ταξίδευαν από τη Μήλο. Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται συνεχώς, καινοτομεί και εκπαιδεύει. Η νέα πρωτοβουλία, το Miloterranean Geo Experience, προέκυψε από παραίνεση των ίδιων των επισκεπτών της Μήλου, οι οποίοι με τον ενθουσιασμό και τις συνεχείς ερωτήσεις τους μας ώθησαν στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου τρόπου ξενάγησης στα μέρη γεωλογικού, βιομηχανικού και μεταλλευτικού ενδιαφέροντος» σημείωσε η Νικόλ Κυριακοπούλου, εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου. Στο πλάισιο, αυτό, όπως σημείωσε το "Miloterranean Geo Experience" εμπλουτίζει το δυναμικό του μουσείου, δίνοντας βιωματική προσέγγιση τη γεωλογική και ιστορική εικόνα του νησιού για τον επισκέπτη.

Η προσπάθεια, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού αποσκοπεί στην αναβάθμιση του τουριστικού brand του νησιού μέσα από την προβολή των σπάνιων γεωλογικών χαρακτηριστικών του, δίνοντας έμφαση στον θεματικό τουρισμό, όχημα για την επιμήκυνση της περιόδου για την περιοχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 16 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.