ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού

00:23 - 31 Ιουλ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού
Τις κατευθύνσεις που εξυπηρετεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», παρουσίασε η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, στόχος για το 2014 είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη για τον ελληνικό τουρισμό, που επιτυγχάνεται μέσω έξι κεντρικών κατευθύνσεων.

Πρώτον, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διευκόλυνση των επενδύσεων.
Δεύτερον, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την εισαγωγή νέων ειδών τουριστικών εκμεταλλεύσεων.
Τρίτον, η διασφάλιση της ποιότητας στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.
Τέταρτο, ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς με τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου ορισμένων ειδικών μορφών τουρισμού.
Πέμπτον, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.
Έκτον, η βελτίωση της αποδοτικότητας των επιτελικών και εκτελεστικών δομών τουριστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την υπουργού Τουρισμού, το κράτος χαράζει και εφαρμόζει ένα συγκροτημένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού.
Το σχέδιο νόμου, συνέχισε, είναι προϊόν μεθοδικής επεξεργασίας, συστηματικής συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία και εξαντλητικής διαβούλευσης με κοινωνικούς και κλαδικούς φορείς ενώ διαμορφώνει ένα λειτουργικό και σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον, προάγει ένα νέο και ουσιαστικά αναβαθμισμένο προϊόν και διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα για την εγχώρια αλλά και διεθνή τουριστική επιχειρηματικότητα.
Επιπλέον απαντά στις αιτιάσεις που δέχεται ότι θα υποβαθμιστεί με το σχέδιο νόμου το μοναδικό περιβάλλον και ο χαρακτήρας των νησιών με διατάξεις που επιτρέπουν πλέον τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

kefallogianni638 310713

Πιο συγκεκριμένα τονίζει:

«Δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον, για να αναπτυχθούν οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι η φύση των προτεινόμενων ρυθμίσεων επιβάλλει τη θεσμοθέτηση μέσω της κοινοβουλευτικής νομοθετικής διαδικασίας- και όχι με μία ΚΥΑ, όπως είναι το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν χωροθετεί αφ' εαυτού οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων. Δεν μοιράζει αξίες γης. Η εισαγόμενη διάταξη απλά δεν απαγορεύει την ίδρυσή τους. Κάθε επένδυση θα κρίνεται βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών της. Με αυστηρούς περιβαλλοντικούς και αρχιτεκτονικούς κανόνες.
Κάθε επένδυση θα εγκρίνεται με τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, χωρίς καμία έκπτωση. Χαρακτηριστικό είναι των παράδειγμα των νησιωτικών περιοχών,
όπου ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προβλέπεται στα 0,05 για νησιά άνω των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αντίστοιχα ο ίδιος συντελεστής δόμησης προβλέπεται και για τη δόμηση κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οικισμών.

Το σχέδιο μας για τον τουρισμό κινείται στην λογική της αποφυγής μη αιτιολογημένων απαγορεύσεων σε επενδυτικά έργα και δραστηριότητες.
Κάθε επενδυτικό σχέδιο οφείλουμε να το εξετάζουμε αυτοτελώς με βάση τα χαρακτηριστικά του και τους κανόνες της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
Είναι ξεκάθαρο πως οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα υπόλοιπα προϊόντα, αναπτύσσονται σε μεγάλες εκτάσεις γης.
Μέσα σε αυτές είναι πολύ φυσιολογικό να περιλαμβάνονται και ειδικά καθεστώτα, όπως ένας υγρότοπος ή κάποια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Με το Σχέδιο Νόμου διασφαλίζεται πως στις περιπτώσεις αυτές και για τις εκτάσεις αυτές, θα εφαρμόζεται ακριβώς το ειδικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους.
O θεσμός αυτός θα περιλαμβάνει σε μία ενιαία κατηγορία όλα τα ήδη θεσμοθετημένα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης, με το θεσμικό πλαίσιο που αυτά λειτουργούν σήμερα.

mykonos638 310713

Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο

Το υπό συζήτηση νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο θα δώσει τις ειδικότερες κατευθύνσεις και προτεραιότητες για τους οργανωμένους υποδοχείς και τις υπόλοιπες αναπτύξεις.
Με στοχευμένες παρεμβάσεις βελτιώνουμε επίσης τους όρους λειτουργίας των υφιστάμενων προϊόντων.
Ειδικότερα, για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και με τροπολογία που καταθέτουμε, παρέχονται κίνητρα για τη φιλοξενία ειδικών εγκαταστάσεων διαφόρων τύπων που μπορούν να προσελκύσουν διάφορα είδη τουρισμού».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού:

Με το σχέδιο νόμου, επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου τουριστικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια τουριστική αγορά και στοχεύοντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρα μας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:08 - 31 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.