ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρήτη: Σκληρά παζάρια ξενοδόχων - tour operators για τα πακέτα του Νοεμβρίου

23:34 - 09 Σεπ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κρήτη: Σκληρά παζάρια ξενοδόχων - tour operators για τα πακέτα του Νοεμβρίου
Σε σκληρό πόκερ μεταξύ tour operators και ξενοδόχων εξελίσσεται η συζήτηση για την προσέλκυση στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Ρόδος) των τουριστών που είχαν κλείσει φθινοπωρινές διακοπές στα θέρετρα της Αιγύπτου και της Νότιας Τουρκίας.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει πολλά γραφεία του εξωτερικού, ειδικά από τη Σκανδιναβική αγορά, όπως το Apollo, να αναζητήσουν εναλλακτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ωστόσο ζητούν από τους ξενοδόχους τιμολόγια, με χτυπημένες τιμές, που σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται ασύμφορα από τους επιχειρηματίες του κλάδου.

"Το να παραμείνεις ανοικτός το Νοέμβριο, μόνο και μόνο για να δεχτείς ευκαιριακά κάποιους δεν έχει νόημα. Σχεδόν ούτε τα έξοδα δε βγαίνουν, καθώς οι tour operators πιέζουν, σχεδόν εκβιάζουν για χαμηλές τιμές. Εφόσον υπήρχε μια συνολική στρατηγική για διεύρυνση της σεζόν τότε θα το συζητούσαμε" τονίζει στο "R" επιχειρηματίας των Χανίων.

Συντονισμός των φορέων

Σημειώνεται ότι σε όλη την Κρήτη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ένα συντονισμό των τοπικών φορέων ώστε το άνοιγμα ξενοδοχείων με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα να συνοδευτεί κι από παράλληλες δραστηριότητες που θα ζωντανεύουν τους προορισμούς. Το αίτημα έχει κατατεθεί σε πολλές δημοτικές αρχές της Μεγαλονήσου, ώστε οι αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές να πάψουν να αποτελούν "έρημες χώρες" με το πέρας του Οκτωβρίου.

elounda500 1009113

Τουρίστες τον Νοέμβριο σε Ελούντα και Ρέθυμνο

 

Πάντως παρόμοιο εγχείρημα είχε γίνει και πριν από μερικά χρόνια και είχε αποτύχει. Φέτος αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον λόγω της καλής σεζόν, αλλά και του γεγονότος ότι εξαιτίας των γεγονότων στην Αίγυπτο, πολλές πτήσεις προς τη χώρα αυτή διοχετεύθηκαν, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προς χώρες της Νότιας Ευρώπης και προς την Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό φορείς του τουρισμού προσπάθησαν, προκειμένου να επεκταθεί η σεζόν, ειδικά για την Κρήτη για ένα μήνα, φιλοξενώντας τουρίστες που αρχικά είχαν προγραμματίσει να βρεθούν στη χώρα της Βορείου Αφρικής και τελικά δεν θα την επισκεφθούν εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων που πραγματοποιούνται εκεί. Στην Ελούντα τα πράγματα ίσως να έχουν ευτυχή κατάληξη καθώς πολλά ξενοδοχεία έχουν κρατήσεις μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, γεγονός που έχει οδήγησε τις διοικήσεις τους στον να αναστείλουν το χειμωνιάτικο κλείσιμο.

Αντίστοιχα και στο Ρέθυμνο σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα οι ξενοδόχοι κινητοποιήθηκαν γρήγορα και κατάφεραν να κλείσουν μια συμφωνία με Σκανδιναβικό τουριστικό γραφείο για τον μήνα Νοέμβριο, αλλά σε ξενοδοχεία πόλης κι όχι σε Resort.

chania503 260713

Αναζήτηση σχεδίου από τα Χανιά

Και στα Χανιά, την πόλη με τη μεγαλύτερη δυνατότητα εποχικής διεύρυνσης, σκανδιναβικό τουριστικό γραφείο διερεύνησε τη δυνατότητα διοχέτευσης τουριστών σε ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων, αλλά με χαμηλές τιμές. Ωστόσο δε φαίνεται πιθανή η ευτυχής κατάληξη μια και δεν υπήρξε ελκυστική πρόταση, αλλά και συντονισμένη ενέργεια από φορείς ώστε να διαμορφωθεί έστω και την τελευταία στιγμή στρατηγική.

Το μόνο σίγουρο από το παζάρι αυτό είναι ότι για να διευρυνθεί η σεζόν με επωφελή τρόπο απαιτείται σχέδιο, ώστε να κερδηθεί μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και δη τα Κανάρια Νησιά, που αποσπούν τη μερίδα του λέοντος σε αντίστοιχες περιπτώσεις..

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.