ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aπειλή για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τα παράνομα καταλύματα

00:07 - 18 Οκτ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Aπειλή για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τα παράνομα καταλύματα
Η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων ζητάει λύσεις εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Το θέμα των ιδιωτικών, μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, μπαίνει στην ατζέντα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της 67ης Γενικής Συνέλευσης της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (HOTREC), που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το φαινόμενο παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών βαίνει διογκούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και απειλεί τα έσοδα καταλυμάτων αλλά και των δημόσιων ταμείων.

Στη Συνέλευση επιχειρείται να βρεθεί μια κεντρική λύση, που θα προταθεί εν όψει κι Ελληνικής προεδρίας στα κεντρικά όργανα της Ε.Ε.. Επίσης, στη Συνέλευση προγραμματίζεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, τα θέματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα προβλήματα που προκαλεί η αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και ο τομέας της προσβασιμότητας. Ακολούθως, η HOTREC θα παρουσιάσει τη μελέτη για τη συμβολή του τουρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κύριο θέμα στην ατζέντα της Συνέλευσης της HOTREC θα αποτελέσει και η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος κατάταξης και αξιολόγησης που έχει αναπτύξει, του Hotel Stars Union που ήδη εφαρμόζεται και πιστοποιούνται ξενοδοχεία σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρόεδρος της HOTREC Kent Nyström υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων από το Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης επισήμανε την πεποίθησή του πως ο τουρισμός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την θετική επανεκκίνηση της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο κ. Τσακίρης σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ζητήματα όπως:

  • η ευχερέστερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου,
  • ο επανακαθορισμός της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα,
  • η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ συνολικά στο τουριστικό πακέτο,
  • η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, αξιοποιώντας πλέον τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
  • η αντιμετώπιση οργανωμένα και συντεταγμένα, των μονοπωλιακών καταστάσεων και καταχρηστικών συμπεριφορών στον τομέα του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. υπογράμμισε: «Ζούμε σε καιρούς κατακλυσμιαίων αλλαγών, συνεπώς οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Προσαρμογή σημαίνει νίκη στο μεγάλο παιχνίδι της εξέλιξης. Και αυτή τη νίκη έχουμε την ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες μας και στις επόμενες γενιές να την επιδιώξουμε και να την κατακτήσουμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.