ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός "πολλών αστέρων" με το νέο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού

23:14 - 13 Δεκ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η εξασφάλιση της προστασίας και της βιωσιμότητας των πόρων καθώς και η ενίσχυση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης είναι, μεταξύ άλλων, οι βασικοί στόχοι του νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό. Το νέο πλαίσιο για τον τουρισμό, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη.

Ειδικότερα, με το νέο χωροταξικό προωθείται η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων υψηλότερου αριθμού αστέρων και δίνονται κίνητρα για αναβάθμιση υφισταμένων τουριστικών καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρων.

 

Στις αναπτυγμένες περιοχές, η αρτιότητα αυξάνεται από τα 15 στα 20 στρέμματα, ενώ στις αναπτυσσόμενες περιοχές στα 10 ή 15 στρέμματα από τα 8, ανάλογα με τη μορφή του τουριστικού προϊόντος.

Συντελεστές δόμησης

Για έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα, ο ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,05, για έκταση από 2.000 έως 4.000 στρέμματα σε 0,03, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01.

Νησιά-Βραχονησίδες

Κρήτη και Εύβοια αντιμετωπίζονται πλέον ως ηπειρωτικός χώρος. Στην ενιαία πλέον κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών προστίθενται τα νησιά Αλόννησος, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος και Φολέγανδρος, ενώ μεταφέρονται στην κατηγορία των μικρών ή με προβλήματα ανάπτυξης νησιών η Κίμωλος και η Ανάφη.

 

Δηλαδή, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ανήκουν πλέον τα εξής νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος. Σε αυτή την κατηγορία επιτρέπονται, πλέον, μόνο νέες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά.

toyrism1

Στην κατηγορία «σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης» ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά όπου η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα και επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων μονάδες αντίστοιχα.

 

Για νέα ξενοδοχεία, εντός σχεδίου ή οικισμού, επιτρέπεται μόνο η ανέγερση μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων και μέχρι 100 κλίνες συνολικά.

 

Για τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες άνω των 300 στρεμμάτων επιτρέπεται αποκλειστικά η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα.

Κρουαζιέρα

Όσον αφορά τον τομέα της κρουαζιέρας, στο νέο χωροταξικό προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) στις εξής περιοχές: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Πύλος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη.

 

Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, προβλέπεται διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας στον Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Όρμου και στο Λαύριο.

toyrism5

Καταδυτικός τουρισμός και υποβρύχια μουσεία

Καταδυτικά πάρκα πρόκειται να αναπτυχθούν σε περιοχές που διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους, όπως υποθαλάσσιους γεωλογικούς σχηματισμούς και είναι πλούσια σε ιχθυοπανίδα ή επιδεχόμενα αναβάθμισης σε αριθμό και μέγεθος ειδών με κατάλληλα μέτρα, ναυάγια, ενάλιες αρχαιότητες, στοιχεία ιδιαίτερης τεχνητής μορφολογίας κλπ.

Χιονοδρομικά και γκολφ

Στόχος του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ όσον αφορά τις μονάδες με γήπεδα γκολφ, μπορούν πλέον να χωροθετούνται στις περιοχές αστικών κέντρων ή/και κύριων τουριστικών προορισμών, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κως. Επίσης, μπορούν να χωροθετηθούν στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλονιάς.

Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί- Υδατοκαλλιέργειες

Οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της χώρας, συνήθως χωριά, εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε σε περίπτωση τουριστικών αναπτύξεων να ισχύουν ειδικοί μορφολογικοί και άλλοι όροι προστασίας.

 

Προωθείται, επίσης, η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με αύξηση μέχρι και 20% της υφισταμένης δομημένης επιφάνειας, με παράλληλα κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

toyrism6

Περιοχές δικτύου Natura 2000

Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, η περιβαλλοντική αδειοδότηση εξακολουθεί να διενεργείται με βάση τις σχετικές προβλέψεις των ειδικότερων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων προστασίας, ενώ ο συντελεστής δόμησης όταν εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05. Επίσης, προβλέπετει ειδικό τέλος υπέρ των Φορέων Διαχείρισης.

Αγροτουρισμός- Οινοτουρισμός

Ενισχύεται ως νέα ειδική κατηγορία ειδικών μορφών τουρισμού ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός, ενώ γενικά προωθείται η οργάνωση περιοχών της χώρας σε δίκτυα φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών αγαθών.

toyrism2

Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη το ειδικό χωροταξικό είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής για τον τουρισμό, καθώς "περνάμε από ένα μοντέλο μαζικού μονοθεματικού τουρισμού σε ένα μοντέλο πολυθεματικού τουρισμού με πολύ περισσότερες ειδικές μορφές και δυνατότητες για Ανάπτυξη σε όλη τη Χώρα".

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως το νέο χωροταξικό αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο επισημαίνοντας πως "κινείται σε τρεις άξονες, στο σεβασμό στο περιβάλλον, στη δυνατότητα δημιουργίας και ανάπτυξης ήπιας μορφής τουριστικών επενδύσεων και στη διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου".

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.