ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιατρικός Τουρισμός: Ευκαιρία για να σωθούν τα νοσοκομεία, αλλά και να διευρυνθεί η τουριστική σεζόν

02:02 - 20 Δεκ 2013 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ιατρικός Τουρισμός: Ευκαιρία για να σωθούν τα νοσοκομεία, αλλά και να διευρυνθεί η τουριστική σεζόν
Καλά ξενοδοχεία, πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, ευέλικτο νομικό πλαίσιο που θα αξιοποιεί τις δημόσιες υποδομές, στήριξη της δημόσιας υγειονομικής υποδομής ("γιατί", όπως σημειώνουν παράγοντες του ιατροφαρμακευτικού κλάδου, "πώς θα γιατρέψεις τον ξένο εάν πεθαίνει ο ντόπιος...") και ποιοτικές έρευνες σε αγορές στόχους, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας μορφής τουρισμού, του ιατρικού, που μπορεί να φέρει στη χώρα τα επόμενα 3-5 έτη 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον είπε στην ομιλία του με τίτλο «Αρχές και Προϋποθέσεις Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού», ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με τίτλο : «Ο ιατρικός τουρισμός στην Πράξη».

 

Ο κ. Τούντας μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αντί να απαξιώνονται τα δημόσια νοσοκομεία ή να απολύονται οι γιατροί καλό θα ήταν να υπάρξει έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου του ιατρικού τουρισμού. Μάλιστα, σημείωσε, ότι σε 10 έτη η Ελλάδα δύναται να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, ποσό ύψους 2 δις. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει, όπως είπε ένα εθνικό συμβούλιο για το θέμα που θα καταθέτει ιδέες και θα συντονίζει, αλλά και θα πρέπει να υπάρξει διεθνής πιστοποίηση για τους παρόχους.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που υπομονετικά καθ΄ όλη της διάρκεια της ημερίδας άκουσαν το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει μερίδιο αγοράς, σε άνα τομέα όπου χώρες όπως η Ουγγαρία ή Τουρκία διαπρέπουν.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε αφίξεις ιατρικών τουριστών...

 

Πάντως ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε  σε ημερίδα, είναι έτοιμο και κύριο στόχο έχει την άμβλυνση της εποχικότητας του Ελληνικού τουρισμού και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Επίσης ο ΕΟΤ ετοιμάζει ποιοτικές έρευνες στις παραδοσιακές αγορές την Ελλάδας, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία κλπ, ώστε να διαμορφώσει τόσο την επικοινωνιακή του στρατηγική όσο και το παρεχόμενο προϊόν.

ιατρ201213

"Ο διεθνής όρος Τουρισμός Υγείας, είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα.
Αποτελεί μια από τις θεματικές ενότητες στον τουρισμό, που θα εμπλουτίσουν το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου", τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης, σημείωσε ότι "ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις : υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια. Στόχος μας είναι η Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής".

ΞΕΕ: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στην ομιλία του με τίτλο : «Σύμπραξη φορέων παροχής Ιατρικού Τουρισμού και Ξενοδοχείων», μεταξύ άλλων τόνισε ότι το τρίπτυχο, διαφοροποίηση, εμπλουτισμός του προσφερομένου τουριστικού προϊόντος και ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων οδήγησαν το Ξ.Ε.Ε. να ξεκινήσει πριν 2 χρόνια την προσπάθεια θεσμικής πλαισίωσης και ανάδειξης του τουρισμού Υγείας.

 

"Όταν πριν δύο χρόνια αναδείξαμε την αξία και τις δυνατότητες του Ιατρικού Τουρισμού, νιώθαμε πραγματικά μόνοι. Το τοπίο ήταν παρθένο. Πιστέψαμε ότι ο Ιατρικός τουρισμός, λόγω του δεδομένου συνδυασμού, υψηλών προδιαγραφών ιατρικών και ξενοδοχειακών μονάδων, κλίματος κλπ, μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μέγιστης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού, της έντονης εποχικότητας", ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.Αναφορικά με τη συνεργασία που είχε το Επιμελητήριο με το υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Τσακίρης είπε ότι "είναι μια ακόμη απόδειξη τι μπορεί να παράξει η αγαστή συνεργασία της πολιτείας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα".

iatrik201213

Σύμφωνα με τον ίδιο, "το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού, που τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία πλέον των 400 εκατ. ευρώ".

 

Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης είπε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη ιατρικών και τουριστικών υποδομών, ο οποίος θα σιατεθεί στο κοινό.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, η Περιφερειακή Διευθύντρια του Treatment Abroad για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Κροατία, κυρία Μαρία Γεώργα, αναπτύσσοντας τη λειτουργία της αγοράς του Ιατρικού Τουρισμού στην πράξη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κύριος Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος "κάρφωσε" την πολιτεία καλώντας την να αποφύγει πολιτικές τύπου rebate – clawbacκ εάν θέλει να υπάρχουν επιχειρήσεις υγείας...

 

Γ.Α.

iatr201213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.