ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πονοκέφαλος" για τον ελληνικό τουρισμό η ουκρανική κρίση- "Αγκάθι" οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη χορήγηση βίζας στους Ρώσους

01:01 - 18 Μαρ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
"Πονοκέφαλος" για τον ελληνικό τουρισμό η ουκρανική κρίση- "Αγκάθι" οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη χορήγηση βίζας στους Ρώσους
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Κριμαία και τις ενεδεχόμενες επιπτώσεις στην εγχώρια τουριστική αγορά εξέφρασαν στο "R" εκπρόσωποι των ξενοδόχων, την ώρα που ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στην ελληνική κυβέρνηση, για το πώς θα εξελιχθεί η ουκρανική κρίση και πώς θα επηρεαστεί τόσο ο εισερχόμενος τουρισμός όσο και η ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013, υπήρξαν 1,3 εκατ. αφίξεις στη χώρα μας από τη Ρωσία και 200.000 από την Ουκρανία, ενώ φέτος αναμένεται για τη μεν Ρωσία "πάγωμα" της αύξησης, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια πτώση 20% από την Ουκρανία, λόγω και της ανατίμησης του ευρώ σε σχέση με τα εθνικά νομίσματα Ρωσίας και Ουκρανίας.

tourismosrus170314

Ωστόσο όλα αυτά χωρίς να προσμετρήσει κανείς ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στο επίπεδο των χορηγήσεων βίζας. Εφόσον αποφασιστεί από την Ε.Ε. μια γενικότερη περιοριστική πολιτική η ζημιά αναμένεται να είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για όλη την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

 

Πάντως, σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες είναι ένα ισχυρό lobbying από παράγοντες του τουρισμού ώστε να περιοριστούν οι κυρώσεις σε συμβολικό επίπεδο και να μην κτυπηθεί η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα αναπτύσσεται συζήτηση για ενδεχόμενη προώθηση ευρωπαϊκής οδηγίας στο θέμα της visa, που θα περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες κάθε κράτους μέλους για απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης...

 

Ενδεικτική της προσπάθειας της ελληνική πλευράς να ισορροπήσει στην «κόψη του ξυραφιού» είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

"Η ευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα της Κριμαίας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης. Βεβαίως, οι κυρώσεις είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά από την άλλη μεριά, το περιεχόμενο των κυρώσεων είναι τέτοιο που διατηρούν ανοιχτό τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τη Ρωσία¨, είπε κ. Βενιζέλος.

veni170314

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, στόχος των ευρωπαίων "δεν μπορεί να είναι η επανάληψη του ψυχρού πολέμου, δεν μπορεί να είναι η έξοδος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΕ σε σχέση με την Ανατολική Γειτονία και ειδικότερα την Ουκρανία. Θέλουμε η χώρα να στηριχθεί, να λειτουργήσει με δημοκρατική ομαλότητα, να εκφράζονται όλες οι δυνάμεις, όλες οι περιφέρειες, όλες οι εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες, θέλουμε να σωθεί η Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή, αλλά από την άλλη, θέλουμε να βρεθεί μια πολιτική λύση, αποδεκτή από όλους στην Κριμαία, να μην επεκταθεί η κρίση, να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο" σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο, έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις κι εν αναμονή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην έχει υψηλή αντιπροσώπευση στη Ρωσική πρωτεύουσα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤ 2014 (18 -23 Μαρτίου 2014), που αποτελεί βασικό εργαλείο προβολής της χώρας στην πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη νέα αγορά του ελληνικού τουρισμού. Η ελληνική αποστολή μεταβαίνει χωρίς την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. 

tourismosr170314

Πάντως, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μόσχα, στο πλαίσιο της ΜΙΤ οι παράγοντες του υπουργείου τουρισμού θα έχουν συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους όπου θα συζητήσουν τη διεύρυνση της τουριστικής συνεργασίας των δυο χωρών, που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Θα έχουν επαφές με παράγοντες της Ρωσικής τουριστικής αγοράς και εκπροσώπους tour operator. Επίσης θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στην αγορά της Ρωσίας.

 

Στην Έκθεση της Μόσχας, ο ΕΟΤ θα συμμετέχει με Περίπτερο 1.000 τμ και περισσότερους από 60 συνεκθέτες. Παράλληλα στο Ελληνικό Περίπτερο θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις όπου θα προβληθούν τα ελληνικά τουριστικά προϊόντα αλλά και επιχειρήσεις. Στο περίπτερο του ΕΟΤ στη Διεθνή αυτή Έκθεση, σε ειδικό χώρο θα φιλοξενηθούν οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στόχος αυτής της συμμετοχής είναι η ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού της Ελλάδας.

 

Γιώργος Αλεξάκης

tourismosruss170314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.