ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Τουρισμού: "Προσέχει για να έχει" τη... ρωσική τουριστική αγορά - Εαρινή καμπάνια προβολής στη Ρωσία

01:02 - 26 Μαρ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Υπ. Τουρισμού: "Προσέχει για να έχει" τη... ρωσική τουριστική αγορά - Εαρινή καμπάνια προβολής στη Ρωσία
Καμπάνια προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ετοιμάζει τον Απρίλιο για τη ρωσική αγορά το υπουργείο Τουρισμού ώστε να τονώσει την κίνηση κρατήσεων, που έχει φρενάρει τελευταία.

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να δώσει ένα ισχυρό παρών στην πλέον αναπτυσσόμενη για τον ελληνικό τουρισμό ξένη αγορά, που κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ παρουσιάζει μια κάμψη. Βέβαια οι μεγαλύτεροι tour operators, όπως η εταιρία Μουζενίδης, βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα κρατήσεων, ωστόσο οι μειωμένες προκρατήσεις σε μικρότερους δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Γι΄ αυτό και ποντάροντας στο γεγονός ότι οι Ρώσοι, όπως και οι Έλληνες, κλείνουν τελευταία στιγμή τις διακοπές, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να κάνει μια «εαρινή επικοινωνιακή επίθεση» στη Ρωσία.

russi260314

Γκρίνια για στάση Βενιζέλου

Πάντως τα μηνύματα από τη Μόσχα και τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤ 2014 (18 -23 Μαρτίου 2014) ήταν γενικώς ενθαρρυντικά σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες. Παρά τις γκρίνιες που ακούστηκαν για το πώς η Ελληνική προεδρία χειρίστηκε την Ουκρανική κρίση και για το ύφος κάποιων από τις δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών, Ευαγ. Βενιζέλου, το κλίμα για την Ελλάδα παραμένει θετικό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις κι εν αναμονή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην έχει υψηλή αντιπροσώπευση στη Ρωσική πρωτεύουσα σε μια έκθεση, ΜΙΤ 2014... Φαίνεται, πάντως, ότι οι Ρώσοι ελάχιστα επηρεάζονται από την κατάσταση στην Κριμαία και σχεδιάζουν τις διακοπές τους ερήμην της γεωπολιτικής.

russ260314

Παζάρια για χαμηλές τιμές

Το μόνο που τους «καίει», ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα, δυνάμει πελάτες των ελληνικών all inclusive 4στερων ξενοδοχείων είναι η κατά 20% και πλέον υποτίμηση του ρουβλίου. Γι' αυτό πολλοί tour operators με επιχείρημα την υποτίμηση αυτή παζαρεύουν ήδη από ξενοδόχους τις συμφωνημένες τιμές, που έχουν κλείσει ζητώντας επιμερισμό του κόστους από το συναλλαγματική μεταβολή. Πιέζουν μάλιστα, καθώς γνωρίζουν καλά την ανάγκη ρευστότητας πολλών ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που αγωνιούν για μια ενδεχόμενη μείωση του ρεύματος από Ρωσία.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013, υπήρξαν 1,3 εκατ. αφίξεις από τη Ρωσία και 200.000 από την Ουκρανία, ενώ φέτος αναμένεται για τη μεν Ρωσία πάγωμα της αύξησης, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια πτώση 20% από την Ουκρανία, λόγω και της ανατίμησης του ευρώ σε σχέση με τα εθνικά νομίσματα Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο όλα αυτά χωρίς να προσμετρήσει κανείς ενδεχόμενες κυρώσεις στο επίπεδο των χορηγήσεων βίζας. Εφόσον αποφασιστεί από την Ε.Ε. μια γενικότερη περιοριστική πολιτική η ζημιά αναμένεται να είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για όλη την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

 

Γιώργος Αλεξάκης

russian260314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.