ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Επέλαση" τουριστών στην Ελλάδα με τα φτερά αεροπορικών εταιρειών

00:01 - 01 Απρ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
"Επέλαση" τουριστών στην Ελλάδα με τα φτερά αεροπορικών εταιρειών
Ενισχυμένη κατά σχεδόν 30% εμφανίζεται η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του χρόνου διαμορφώνοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικές συνθήκες για την αεροπορική αγορά. Έκρηξη τουριστικών αφίξεων όμως αναμένεται το φετινό καλοκαίρι, πορεία η οποία πρόκειται να συνεχιστεί και μετά την Πρωταπριλιά, που σηματοδοτεί και την έναρξη της θερινής αεροπορικής περιόδου.

Χωρίς καμία διάθεση «πλάκας», οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολλαπλούς ταξιδιώτες που πρόκειται να φτάσουν σε Αθήνα και περιφέρεια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του έτους τέσσερα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση της κίνησης που στην περίπτωση των Χανίων για παράδειγμα άγγιξε το 392,4%. Η Ρόδος υποδέχθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους 230,8% περισσότερους αεροπορικούς επιβάτες, από το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και το Ηράκλειο 76,9% περισσότερους από πέρσι.

tourismos-ai310314

Την Αθήνα επισκέφθηκαν 60.000 επισκέπτες, αυξημένοι κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου η χώρα μας αναμένεται να φιλοξενήσει 18,5 εκατ. τουρίστες το 2014, έναντι 17,9 εκατ. το 2013. Τα έσοδα από τον τουρισμό μόνο το 2013 ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ.

Αύξηση προσφερόμενων θέσεων και εταιρειών στην Αθήνα

Μερίδιο από την ενίσχυση του τουρισμού δεν θα μπορούσε παρά να μην διεκδικήσει και ο αεροπορικός κλάδος τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια. Την 1η Απριλίου ξεκινούν 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις από/προς Αθήνα, ενώ στην διάθεση των επιβατών θα υπάρχουν φέτος 2 εκατ. επιπλέον θέσεις. Από αυτές οι 1,2 εκατ. αφορούν πτήσεις εξωτερικού. Μόνο η Ryanair θα προσφέρει συνολικά 650.000 θέσεις εσωτερικού και 250.000 εξωτερικού.

aerodromio310314

Στην Αθήνα μεταξύ των εταιρειών που είτε ενισχύουν τις συχνότητές τους, είτε επανέρχονται ύστερα από ένα διάστημα απουσία το φετινό καλοκαίρι είναι η Vueling (2 καθημερινές πτήσεις από/προς Ρώμη), η Transavia.com και Transavia France από/προς Αϊντχόβεν, Νάντ, Παρίσι, Λυών, η Easy Jet (Αμβούργο), Meridianna Fly (Νάπολη), Alitalia (Μιλάνο-Λινάτε), Niki (Βιέννη), Brussels Airlines (Βρυξέλλες), Croatia Airines (Σπλιτ), ενώ η Singapore επαναφέρει τις εβδομαδιαίες πτήσεις από/προς Σιγκαπούρη, ύστερα από έναν χρόνο απουσίας. Παράλληλα για την ικανοποίηση των επιβατικών αναγκών αυξάνεται κατά 42% η παρουσία των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών οι οποίες πλέον θα είναι 17, από 12 που ήταν πέρσι.

Το παιχνίδι συνεχίζει να «παίζεται» στην περιφέρεια

Κατά 11% αυξάνει τις συχνότητές της προς/από την Ελλάδα η Αirberlin, ο δεύτερος σε μέγεθος αεροπορικός μεταφορέας της Γερμανίας. Το φετινό καλοκαίρι θα εκτελεί 172 πτήσεις την εβδομάδα, προς Ηράκλειο Κρήτης, Κω, Σαντορίνη Χανιά, Καλαμάτα, Λέσβο, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο και Ζάκυνθο. Η Condor του γερμανικού tour operator Thomas Cook ξεκινά τον Μάιο νέες πτήσεις προς Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Κω και Πρέβεζα και μία πτήση την εβδομάδα προς Κέρκυρα. Οι πτήσεις θα εκτελούνται από Αννόβερο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη.

tourismos-airport310314

Το Μάρτιο ξεκίνησαν σταδιακά και οι πτήσεις της Aegean για το εξωτερικό από τις περιφερειακές βάσεις αεροσκαφών της εταιρείας (Ηράκλειο, Ρόδος, Καλαμάτα, Κως, Κέρκυρα, Χανιά), με προοπτική το 2014 να επεκταθεί η τουριστική περίοδος για τις εποχικές πτήσεις.

 

Την εκτέλεση δεύτερης καθημερινής πτήσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης διεκδικεί η Turkish Airlines, η οποία ως αντάλλαγμα υπόσχεται να επενδύσει στην Θεσσαλονίκη, να ρίξει πόρους στην διαφημιστική αγορά ανοίγοντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

 

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.