ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξενοδόχοι: Στο 5% η εκτίμηση για αύξηση των εσόδων για το 2013

21:56 - 14 Μαϊ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ξενοδόχοι: Στο 5% η εκτίμηση για αύξηση των εσόδων για το 2013
Η αύξηση των εσόδων είναι ο μεγάλος στόχος της ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας μετά το νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο.

Για την τρέχουσα χρονιά, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υποδεχτεί 18,5 εκατομμύρια τουρίστες και θα πετύχει τουριστικά έσοδα 13,5 δισ. ευρώ, με μια αύξηση περίπου 5%, λόγω αντίστοιχης αύξησης των συμβολαίων με τους tour operators, που συνακόλουθα φέρνει άνοδο στο έσοδο ανά δωμάτιο.

 

Ωστόσο ο δρόμος που πρέπει να διανύσει ακόμα η χώρα είναι μακρύς, καθώς ο πόλεμος προσφορών που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για λόγους στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει μια πολύ χαμηλή βάση εσόδων.

touris140514

Επίσης ο εσωτερικός τουρισμός, για χρόνια αιμοδότης, ειδικά των μικρών ξενοδοχείων, ακόμα βρίσκεται "ημιθανής", παρά το γεγονός ότι σε περιπτώσεις τριημέρων ή δυναμικών προορισμών με εύκολη και φθηνή πρόσβαση – κατά βάση αεροπορική πλέον- δημιουργεί προσδοκίες.

 

Κάλεσε πάντως του Έλληνες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να κανονίσουν έγκαιρα τις διακοπές του μια και κάτι τέτοιος διασφαλίζει οικονομίες κλίμακας. Απευθυνόμενος, πάντως ο κ. Ρέτσος, τόσο στους Έλληνες ξενοδόχους όσο και στην πολιτική ηγεσία, σημείωσε ότι θα πρέπει να προσελκύσουμε και τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, προκειμένου να επιτευχθεί το 2021, ο στόχος των 19 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων στην ελληνική οικονομία.

 

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χρόνο επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε υποδομές, μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιτευχθούν τόσο ο στόχος των 19 δισ. ευρώ, κάτι που σημειώνει ι και η έρευνα της Μακίνσεϊ, αλλά και οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Πάντως και αυτήν τη χρονιά -όπως τονίστηκε- παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο.

 

Αναφορικά με την Αθήνα, οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες καθώς ήδη η αύξηση αφίξεων είναι στο 30%. Όμως, όπως, είπε ο κ. Ρέτσος- θα περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου η Αθήνα να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και στις θέσεις εργασίας.

tourism140514

Σε σχέση με τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, που επηρεάζει την μεγάλη κι πλούσια αγορά της Ρωσίας ο ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι η πολύ μεγάλη άνοδος των αγορών της δυτικής Ευρώπης ισοσταθμίζει τις μέχρι τώρα απώλειες από την ανατολή.

 

Ενδεικτικό της δυναμικής των αγορών της δυτικής Ευρώπης, η ναυαρχίδα που είναι η Γερμανία, θα δώσει εφέτος στον ελληνικό τουρισμό 2,8 εκατομμύρια τουρίστες από 2,3 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ρωσική αγορά θα κρατηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

 

Πάντως μεγάλο στοίχημα, αποτελεί το σπάσιμο της εποχικότητας, σύμφωνα με την ΠΟΞ. Δείγματα θετικά υπάρχουν, καθώς τα στοιχεία Μαΐου, Απριλίου είναι θετικά, ωστόσο κι εδώ απαιτείται η προώθησης της διαφοροποίησης του προϊόντος ώστε να μπει σε ράγες ο μεγάλος αυτός στόχος.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.