ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Βάζει στη μπούκα ξενοδοχεία σε…Αίγυπτο και Τουρκία και…σώζει το «ομόδοξον»

09:27 - 08 Αυγ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρωσία: Βάζει στη μπούκα ξενοδοχεία σε…Αίγυπτο και Τουρκία και…σώζει το «ομόδοξον»
Ανάσα από τις αστοχίες βασικών ανταγωνιστών μας παίρνει ο Ελληνικός τουρισμός καθώς μετά το κανόνι τουριστικών γραφείων της Μόσχας πολλοί εταίροι της, εκτός από την Ελλάδα, δεν έδειξαν πνεύμα συνεργασίας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βοηθά, προς στιγμή, την προσπάθεια της Ελλάδας, να αποφύγει τα απόνερα τόσο από την κρίση στην Ρωσική τουριστική αγορά, όπου τα κανόνια, αναμένεται να …ηχήσουν και πάλι, αλλά κι από το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. Είναι προφανές ότι η εγρήγορση του Ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, και της υπουργού Όλγας Κεφαλοφιάννη, που εδώ και καιρό έχει δουλέψει πάνω στη Ρωσική αγορά, αλλά και το «ομόδοξον» σώζει την κατάσταση.
Είναι ενδεικτικό ότι η εφημερίδα Ροσσίσκαγια με τίτλο: «Βγαίνοντας από το Λαβύρινθο», προβάλλει συνέντευξη του εκτελούντα προσωρινά χρέη επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Oleg Safonov, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους τουρίστες και να σώσει την τουριστική βιομηχανία.

Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντμίτρι Κόζακ, κατά την οποία εξετάστηκε η κατάσταση σχετικά με τις πτωχεύσεις στην τουριστική αγορά, ο Οleg Safonov, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών εταιρειών, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τους Ρώσους να συνεχίσουν να μεταβαίνουν για διακοπές στο εξωτερικό, προσέχοντας όμως περισσότερο την επιλογή της εταιρείας.
Σημείωσε, ότι στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Τουρισμού στήθηκε στρατηγείο, το οποίο είναι επίσης ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού και της Ρωσικής Ένωσης Ασφαλιστών, με την οποία, όπως τόνισε υπάρχει ενεργή συνεργασία.
«Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη με τις πρεσβείες. Ειδικότερα, είχα πολλές συναντήσεις με την Πρέσβειρα της Ελλάδας και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τις αρχές της χώρας, για την παροχή βοήθειας στους τουρίστες μας. Μεγάλη βοήθεια μας παρείχαν και οι βουλγαρικές αρχές, αλλά δυστυχώς υπήρξε εχθρική στάση έναντι των Ρώσων, στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση με το Σύνδεσμο των ξένων τουριστικών οργανισμών στη Ρωσία, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 23 χώρες, δήλωσα, ότι θα υπερασπιστούμε με συνέπεια τα συμφέροντα των τουριστών μας, καταρτίζοντας μία "μαύρη" και "λευκή" λίστα των ξένων συναδέλφων μας, ιδίως, των ξενοδόχων», τόνισε ο κ. Safonov.


«Καταλαβαίνω, ότι οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πιο θεαματικές. Αλλά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη και συγχρόνως ευκολότερη. Πιστεύω, ότι υπήρξε ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων: οι διακυμάνσεις του δολαρίου και του ευρώ, που μείωσαν σημαντικά τη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις στην αγορά να μειωθούν κατά περίπου 20%. Επηρέασε και η δύσκολη κατάσταση στην εξωτερική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιων συμμετεχόντων στην αγορά», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Rosturizm, προσθέτοντας, ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη των επιχειρήσεων "Labirint" και "IdealTour", παρά το γεγονός, ότι μέχρι πρόσφατα ήταν σε επαφή και συνεργαζόμασταν.
«Τις εκτιμήσεις για τις ενέργειες των επικεφαλείς των διαφόρων εταιρειών θα δώσουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου», ανέφερε ο κ. Safonof, προσθέτοντας, ότι «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης» και ότι «οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ξένοι εταίροι και οι τουρίστες, αρχίζουν να εργάζονται με ένα διαφορετικό τρόπο με την τουριστική βιομηχανία».
Καταλήγοντας τόνισε, ότι «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα, δεν κάνουν ντάμπινγκ και έχουν σοβαρά περιθώρια ασφαλείας, θα επιβιώσουν».

Έρευνες για ευθύνες

Η Διερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας άνοιξε ποινικές υποθέσεις, βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 159 του Ποινικού Κώδικα, περί απάτης, έναντι πέντε τουριστικών εταιρειών. Όπως δήλωσε ο Επικεφαλής των σχέσεων με τα ΜΜΕ της Διερευνητικής Επιτροπής Βλαντίμιρ Mάρκιν, στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι τουριστικές εταιρείες από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, "Labirint", "WindroseWorld", "IdealTour", "Neva" και «Expo-Tour», όπως αναφέρει η ε/φ Ροσσίσκαγια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών, έχοντας επίγνωση των μεγάλων απλήρωτων λογαριασμών απέναντι στους εταίρους τους και μη δυνάμενοι να εξοφλήσουν τα χρέη, συνέχισαν να πωλούν πακέτα και να συλλέγουν χρήματα από τους πολίτες, σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας, ότι η δραστηριότητα των φορέων αυτών είχε μετατραπεί σε μία χρηματοοικονομική πυραμίδα και όταν οι εταίροι αρνήθηκαν να μεταφέρουν και να φιλοξενήσουν τουρίστες, που αγόρασαν πακέτα από τις εν λόγω εταιρείες, αυτές ανακοίνωσαν την αναστολή ή την παύση των δραστηριοτήτων τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έγιναν έρευνες στα γραφεία των touroperators και στον τόπο διαμονής των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους, ενώ επιπλέον, οι ερευνητές λαμβάνουν μέτρα για να καθορίσουν την ιδιοκτησία των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της υλικής ζημίας σε ανθρώπους. που πλήττονται από τις δραστηριότητες των εταιρειών αυτών.


Επίσης, η Ροσσίσκαγια, με τίτλο: «Η Πτώχευση τουριστικών εταιρειών δεν συνδέεται με τις κυρώσεις», προβάλλει με τη σειρά της δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος ανέφερε, ότι η κατάρρευση της ρωσικής αγοράς τουριστικών υπηρεσιών έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να σκεφτεί τη μεταρρύθμιση του κλάδου, σημειώνοντας, ότι μετά από 2 εβδομάδες θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, ενώ συμβούλευσε τους Ρώσους να μην είναι άπληστοι και να ασφαλίζονται για τα ταξίδια τους.
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι συνιστά στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην εγκαταλείψουν τον τομέα, ενώ προειδοποίησε τις τουριστικές εταιρείες να μη λύνουν τα προβλήματά τους εις βάρος του κράτους, υποσχόμενος, ότι όλες οι περιπτώσεις παύσης λειτουργίας τουριστικών θα διερευνηθούν διεξοδικά.
Σύμφωνα με τον ίδιον, οι κυρώσεις της ΕΕ και των Ηνωμένες Πολιτείες δεν επηρέασαν τα προβλήματα στον τομέα του τουρισμού στη Ρωσία. «Δηλώσεις από τους τουριστικούς πράκτορες, ότι η κρίση κατά κάποιον τρόπο προκλήθηκε από τις κυρώσεις και τη μείωση της τουριστικής κίνησης από τους υπαλλήλους ασφαλείας, είναι μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η αιτία των προβλημάτων του κλάδου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, προσθέτοντας, ότι δεν «πρέπει να οικοδομούνται πυραμίδες, αλλά να καταβάλλονται εγκαίρως τα χρήματα για τις αερομεταφορές και να μην επιβιώνουν από τις μελλοντικές πωλήσεις».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 08 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.