ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες 20 εκατ. για τα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω της πτώχευσης των Ρώσων tour operators

12:05 - 16 Σεπ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Απώλειες 20 εκατ. για τα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω της πτώχευσης των Ρώσων tour operators
Οι tour operators της Ρωσίας, που πτώχευσαν το τελευταίο δίμηνο, έχουν αφήσει στα ελληνικά ξενοδοχεία χρέη ύψους 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Η αναστολή των δραστηριοτήτων του Versa, ενός από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Αγία Πετρούπολη, είναι η 15η πτώχευση σημαντικού tour operator της Ρωσίας σε διάστημα δύο μηνών με τις πρώτες εκτιμήσεις των Ρώσων να κάνουν λόγο για περίπου 9.000 τουρίστες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή με ταξιδιωτικά πακέτα τού εν λόγω tour operator στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, σημειώνει ότι επικρατεί έντονη ανησυχία για την τεράστια ζημία που προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η διαδοχική πτώχευση μεγάλου αριθμού ρωσικών τουριστικών πρακτορείων και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της επικράτειας, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με αυτά τα πρακτορεία.

Ο κ. Τσακίρης, μάλιστα, κατέθεσε αίτημα με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, για παρέμβαση στην αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, καθώς εκκρεμεί η εξόφλησή τους. Επικαλούμενος, δε, την άποψη έγκριτων νομικών, τονίζει ότι η τυχόν δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας είναι μηδαμινές.

Κατ' επέκταση, από τη μεριά του, προτείνει στην περίπτωση της πτώχευσης ενός αλλοδαπού τουριστικού οργανισμού-πελάτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης –και εν προκειμένω των ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων– να θεσπιστεί μία διαδικασία, ώστε να βεβαιώνεται κατά περίπτωση, με απόφαση ή έγγραφο του υπ. Τουρισμού ή του υπ. Εξωτερικών ή κοινό και των δύο υπουργείων, η πτώχευση του οργανισμού, ώστε η επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.