ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του τουρισμού, τονίζει ο Γ. Ρέτσος

15:23 - 02 Δεκ 2014 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του τουρισμού, τονίζει ο Γ. Ρέτσος
Βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού θα επιφέρει η προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής, καθώς θα επιβαρύνει ξαφνικά το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, σε μια περίοδο στην οποία ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων, σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ρέτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εφαρμογή του μέτρου, το 2015, θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «και το 2016, ο "λογαριασμός" θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά με στόχο να εισπραχθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ρέτσου:

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του αλλά και τη βαθιά ανησυχία του για την ενδεχόμενη αύξηση από το 6,5% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής.

Το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική. Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνον για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα.

Η εφαρμογή του μέτρου, το 2015, θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Και το 2016, ο "λογαριασμός" θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά με στόχο να εισπραχθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, επομένως, ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί φέτος.

Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσει στη βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας και να προλάβει τη ζημιά που, μακροπρόθεσμα, θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει πολλαπλάσια η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.