ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγαλύτερο μερτικό από την «έκρηξη» Ρουμάνων επισκεπτών διεκδικεί η Θεσσαλονίκη

11:59 - 12 Μαρ 2015 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μεγαλύτερο μερτικό από την «έκρηξη» Ρουμάνων επισκεπτών διεκδικεί η Θεσσαλονίκη
Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας ήταν ο πρόσφατος σταθμός της πρωτοβουλίας «Διπλωματία των Πόλεων», μιας δράσης που προβλέπει σειρά επιχειρηματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, με στόχο την τόνωση του τουρισμού και τη δημιουργία νέων σχέσεων συνεργασίας.

Η Θεσσαλονίκη ως τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα μερίδια αγοράς, ειδικά από τις γειτονικές χώρες λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και υποδομών σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου, με αφορμή ειδική εκδήλωση στο Βουκουρέστι.

Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας ήταν ο πρόσφατος σταθμός της πρωτοβουλίας «Διπλωματία των Πόλεων», μιας δράσης που προβλέπει σειρά επιχειρηματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, με στόχο την τόνωση του τουρισμού και τη δημιουργία νέων σχέσεων συνεργασίας.

 

Η δυναμική που μπορεί να έχει η Θεσσαλονίκη απέναντι στην αγορά της Ρουμανίας είναι πολύ μεγάλη, εκτιμά ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή. Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία του ΕΟΤ, τα οποία, σύμφωνα με την προϊσταμένη του γραφείου Ιταλίας και Ρουμανίας, Κυριακή Μπουλασίδου, καταγράφουν ότι όλο και περισσότεροι Ρουμάνοι επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο από το ποσοστό των εισερχομένων Ρουμάνων επισκεπτών. Παρόλο που παρατηρήθηκε αύξηση των τουριστών από τη Ρουμανία, δεν είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Κι αυτό γιατί, ενώ η συνολική αύξηση Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα, από το 2013 στο 2014, άγγιξε το 98%, στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 28%» σημείωσε ο κ. Πέγκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσαν οι τουριστικοί πράκτορες, ο αριθμός των πτήσεων από Ρουμανία προς Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει, το 2014, ο πρώτος προορισμός και να ξεπεράσει την Τουρκία που κατείχε την πρώτη θέση» επισήμανε η κ. Μπουλασίδου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των τουριστών από τη Ρουμανία ανήλθε το 2013 στους 233.500, ενώ το 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 456.000. «Ο ΕΟΤ, από την πλευρά του, σκοπεύει να συνδράμει στην άνοδο της τουριστικής κίνησης, διοργανώνοντας ταξίδια εξοικείωσης για τον ρουμάνικο Τύπο» πρόσθεσε η κ. Μπουλασίδου. Την ίδια ώρα, είναι πολλοί και οι Ρουμάνοι που επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας οδικώς, με τη διάρκεια της διαδρομής να υπολογίζεται σε περίπου 10 ώρες.


«Αν και είναι δύσκολο να καταγραφεί επισήμως, εμείς από την πλευρά μας εκτιμάμε, βάσει ορισμένων στοιχείων που έχουμε, ότι ο συνολικός αριθμός των Ρουμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα αγγίζει, ενδεχομένως, το ένα εκατομμύριο, καθώς είναι πάρα πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται την χώρα μας με αυτοκίνητο» δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης«Οι Ρουμάνοι είναι ένας πολύ φιλικός λαός απέναντι στη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ θετικό υπόβαθρο για να τους κρατήσουμε ως τουρίστες. Επίσης είναι πολλοί οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία. Εκτιμώ ότι αυτοί οι λόγοι μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης.


Το Βουκουρέστι ήταν τέταρτη πόλη που επισκέφθηκε η αποστολή της πρωτοβουλίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την ονομασία «Διπλωματία Πόλεων». Προηγήθηκαν τα Σκόπια, το Βελιγράδι και η Κωνσταντινούπολη.

Study in Thessaloniki και για τους Ρουμάνους φοιτητές
Στην αποστολή δεν συμμετείχαν μόνο φορείς του τουρισμού, αλλά και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βουκουρεστίου, εκτός από την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού έγινε και εξειδικευμένη παρουσίαση της πόλης ως εκπαιδευτικού προορισμού.
Πρόκειται για την ξεχωριστή θεματική που φέρει το όνομα «Study in Thessaloniki» και αφορά μια συνέργεια δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης.


Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 54 πλήρεις υποτροφίες ακαδημαϊκής Αριστείας σε φοιτητές από το εξωτερικό, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.


Στήριξη από το Ελληνορουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας και μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Ελληνορουμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλη Σωτηρίου, τον γενικό διευθυντή Ανδρέα Νικηφορίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και συζήτησαν για τις ενέργειες που μπορούν να προωθηθούν στην κατεύθυνση τόνωσης της τουριστικής κίνησης και γενικότερα των διμερών σχέσεων.


Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ότι το Ελληνορουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα στηρίξει την πρωτοβουλία «Διπλωματία των πόλεων», διοχετεύοντας μέσα από το δικό του κανάλι επικοινωνίας στα μέλη του, πληροφορίες και ενημερώσεις που αφορούν στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού αλλά και εκπαιδευτικού προορισμού.


Επόμενοι προορισμοί και αποτελέσματα
Επόμενοι προορισμοί για την προβολή της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό είναι δύο πόλεις της Βουλγαρίας: Σόφια και Φιλιππούπολη.
Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα, όπως τα "εισπράττει" ο δήμος είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, οι φορείς του Τουρισμού είναι πολλοί θετικοί στο να συν-σχεδιάσουν νέες διαδρομές και να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία καθώς φαίνεται πως οι αποστολές αυτές φέρουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανάφερε η Χριστίνα Καραμίχου, υπεύθυνη εμπορικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό εταιρείας εστίασης. Όπως είπε, η εταιρεία αποφάσισε να συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή προς Βουκουρέστι, επειδή διαπίστωσε πως η συμμετοχή της στην προηγούμενη αποστολή προς Κωνσταντινούπολη, έφερε περισσότερους Τούρκους τουρίστες στα καταστήματά της.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 12 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.