ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital controls & κλειστές τράπεζες "καταβαραθρώνουν" τον τουρισμό

13:05 - 01 Ιουλ 2015 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Capital controls & κλειστές τράπεζες "καταβαραθρώνουν" τον τουρισμό
Σε απόγνωση φέρονται να βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού από τη Δευτέρα, οπότε και έκλεισαν οι τράπεζες κι επεβλήθησαν τα capital controls στις αναλήψεις, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει ένα ντόμινο επιτπωσεων που αυτήν την στιγμή τσακίζουν τον τουρισμό.

Αρχής γενομένης από τα πλοία της γραμμής, και στα οποία, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας, οι επιβάτες προς Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κίμωλο και Μήλο ήταν ελάχιστοι, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να ταξιδέψουν για Δυτικές Κυκλάδες με μόλις 20 επιβάτες (!), ενώ την επόμενη μέρα προγραμματίστηκε κι εκτελέσθηκε μόλις ένα δρομολόγιο προς τα νησιά αυτά από τον Πειραιά.

Η έλλειψη ρευστού και οι κλειστές τράπεζες εμποδίζουν όσους είχαν οργανώσει διακοπές να τις πραγματοποιήσουν, με τις ακυρώσεις σε ναυτιλία και ξενοδοχειακές κρατήσεις να χτυπάνε κόκκινο και τις μεταφορές να πλήττονται πανταχόθεν. 

Η ανακοίνωση δε της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προκαλεί επιπλέον ανησυχία, καθώς όπως ενημερώθηκαν τα τουριστικά γραφεία, οι εκκαθαρίσεις πτήσεων, που γίνονταν ανά 15 μέρες έως τώρα, θα πρέπει πλέον να γίνονται ανά εβδομάδα. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρία Ryanair ενημέρωσε πως δεν δέχεται πλέον πιστωτικές κάρτες από τους Έλληνες πελάτες της, αλλά μόνον μετρητά για τις κρατήσεις εισιτηρίων οποιασδήποτε πτήσης. Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια καυσίμων και για το κατά πόσον θα μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, αλλά και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, με τους υπευθύνους να προειδοποιούν πως η επάρκεια φτάνει για 4-5 μόλις μέρες.

Από την άλλη μεριά, το αρνητικό κλίμα στους τουριστικούς κόλπους δυσχεραίνει και μια ακόμη παράμετρος, με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα, ο οποίοι συνεργάζονται με γραφεία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν σήμερα τις πληρωμές που είχαν, ως υποχρέωση, προς Ελληνες ξενοδόχους γιατί αυτές θα δεσμεύονταν, με την αιτιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί η δόση του ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος.

Οδηγίες προς Βρετανούς... ναυτιλομένους από την Daily Mail- Καθησυχάζει τους τουρίστες

Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το κλείσιμο των τραπεζών, μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κλοπής Βρετανών τουριστών στην χώρα, αναφέρει στη Daily Mail ο Martin Lewis, εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Moneysavingexpert.com, δίνοντας στη συνέχεια χρηστικές συμβουλές στους Βρετανούς τουρίστες που κάνουν τώρα διακοπές στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, συμβουλεύει τους Βρετανούς να φυλάσσουν τα χρήματά τους στα χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων, να μην παίρνουν μαζί τους χαρτονομίσματα υψηλής αξίας, καθώς υπάρχει η περίπτωση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ, να μην έχουν την δυνατότητα να τους δώσουν ρέστα. Επιπλέον τονίζει ότι παρά το ό,τι το ανώτατο όριο συναλλαγών από τα ATM στην Ελλάδα, δηλαδή τα 60 ευρώ (42 λίρες Αγγλίας), δεν ισχύει για τους τουρίστες και είναι απεριόριστο, τους προειδοποιεί ότι υπάρχει περίπτωση σε πολλά από αυτά τα μηχανήματα να τελειώσουν τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Daily Mail αναφέρει ότι παρά την κρίση στην Ελλάδα, η λίρα είναι ισχυρή και οι διακοπές σε χώρες της Μεσογείου αυτό το καλοκαίρι είναι φθηνότερες για τους Βρετανούς τουρίστες σε ποσοστό 12% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2014. Άλλωστε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα με all inclusive πακέτα διακοπών θα αντιμετωπίσουν ελάχιστα προβλήματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού τους είναι ήδη προπληρωμένο.

Υπενθυμίζεται δε πως στις 29 Ιουνίου η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει όσους Βρετανούς επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας ότι η τραπεζική κρίση δεν θα επηρεάσει όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν νησιά και τουριστικά θέρετρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 01 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.