ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στ. Ανδρεάδης: Επιφυλάξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού το 2007

13:05 - 05 Ιαν 2007 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κανένα εφησυχασμό για τη θετική εξέλιξη του τουρισμού το 2007 διαμηνύουν προς πάσα πλευρά κύκλοι της αγοράς. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, η νέα χρονιά αναμένεται να κυλήσει για τον τουρισμό σε κύκλο αστάθειας και διακυμάνσεων, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθεί η κάμψη που είχε παρατηρηθεί το διάστημα 2001-2004, λόγω της δυσμενούς εξέλιξη της ισοτιμίας Ευρώ- Δολαρίου και της καθυστέρησης στις διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλώντας στο Reporter ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Σταύρος Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι «η αύξηση των τελευταίων 2 χρόνων στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στην θετική αύρα που δημιούργησε η επιτυχής οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως τρομοκρατικές ενέργειες και πόλεμοι σε άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, «στο διάστημα αυτό δεν έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε σημαντικά το προϊόν μας και οι προσπάθειες προβολής θεωρούμε ότι είχαν αμφίβολα αποτελέσματα, κυρίως λόγω έλλειψης προηγούμενης έρευνας, όσο και λόγω έλλειψης τακτικού προγράμματος media», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης και συμπλήρωσε «το ερώτημα λοιπόν που γεννάται για την επόμενη χρονιά είναι αν θα μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να συντηρήσει την δυναμική του πορεία ή θα μπει σε ένα νέο κύκλο αστάθειας όπως είχε συμβεί μεταξύ 2001 – 2004».

Προβλήματα του κλάδου

Έλλειψη συνεχούς έρευνας και μελέτης για την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στη διεθνή τουριστική ζήτηση. Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης στο Reporter «Οι πολιτικές ηγεσίες παρά τις καλές προθέσεις τους, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν τους Δορυφόρους Λογαριασμούς Τουρισμού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει από ετών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιοριζόμενες απλώς στο να το εξαγγέλλουν».

Απουσία εθνικής στρατηγικής στον κλάδο των αερομεταφορών. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η χρόνια αδυναμία επίλυσης της Ολυμπιακής, καθώς και η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για ανανέωση του μονοπωλίου για την επίγεια εξυπηρέτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, «η εν λόγω απόφαση του υπουργείου λειτουργεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των αντίστοιχων τουριστικών προορισμών».

Ανάγκη βελτίωσης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας .

Σημαντική για τον τουρισμό κρίνεται και η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, έχει μετατεθεί για την επόμενη άνοιξη.

Ανασκόπηση του 2006

Σε θετική τροχιά κινήθηκε ο τουρισμός το 2006 καταγράφοντας αύξηση 6,75% σε επίπεδο εσόδων το διάστημα Ιανουάριος- Σεπτέμβριος, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών, η χώρα μας το 2005 κατέλαβε την 16η θέση ως προς τις διεθνείς αφίξεις και την 11η ως προς τα έσοδα, ενώ σε επίπεδο μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, ανάμεσα στις 10 - 15 παγκόσμιες δυνάμεις του τουρισμού με 1.070 δολ..

Το ίδιο διάστημα σημειώθηκε μια ελαφρά ανακατανομή της ζήτησης στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς η Ελλάδα και η Ισπανία εμφανίστηκαν ωφελημένες από τη μείωση του τουρισμού στην Τουρκία και την Κύπρο. Επιπλέον, οι δύο χώρες ήταν ανάμεσα στους προορισμούς που ωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μερίδιο των 6 χωρών οι οποίες κινήθηκαν στα μέτρα του ανταγωνισμού το 2006 διαμορφώθηκε από 13,37% το 2005 σε 13,12%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίστοιχη μεταβολή ήταν24,27% από24,42%.


Αγγελική Σταμέλου

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.