ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός 2016: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Κουντουρά

11:58 - 12 Φεβ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός 2016: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Κουντουρά
Θετικό πρόσημο έχει η πορεία του τουρισμού το 2016 όπως ανέφερε η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Έλενα Κουντούρα χθες στη συνέντευξη τύπου για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ωστοσο σηνείωσε ότι δε θα ήθελε να κάνει προβλέψεις, καθως ο τουρισμός ειναι ιδιαίτερα εύθραυστο προϊόν με δεδομένη και την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε με νόημα οτι η συνολική εικονα της τουριστικής αγοράς ειναι αποτέλεσμα και της υπεύθυνης στάσης που θα επιδείξουν ολοι οι εμπλεκόμενοι.
Παράλληλα με αφορμή τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ η υπουργός ανέφερε ότι "στοχος είναι να εμπλουτιστεί το εθνικό προϊόν και να διευρυνθεί η σεζόν με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμου". Όπως ειπε η κ. Κουντουρά, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά στον τουρισμό ενισχύθηκε με 20 εκατομμύρια ευρω περισσότερα από όσα είχαν αρχικώς εξαγγελθεί, ενώ υπογράμμισε ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, την οποία επιδιώκει το υπουργείο θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης στη χώρα. Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στην απολύτως επιτυχημένη ολοκλήρωση των προγραμμάτων του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στα καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ έχει ενισχυθεί ο Τουρισμός, με έμφαση στην τόνωση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Τέλος, προανήγγειλε ότι δράσεις για τον τουρισμό θα περιλαμβάνονται και στον δεύτερο γύρο προσκλήσεων.

Στο μεταξύ μηνύματα λαμβάνουν οι παράγοντες του Ελληνικού τουρισμού από το μέτωπο των κρατήσεων που μπαίνει σε μια κρίσιμη και κομβική φάση. Με «όπλο» την προσθήκη 2 εκατ. αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις προς Ελλάδα ήδη καταγράφεται πολύ καλή πορεία κίνησης τους μήνες αιχμής, δηλαδή Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο. Κρήτη και Ρόδος φαίνεται μέχρι στιγμής να πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με θεσμικό κορυφαίο παράγων της αγοράς. Σε ανοδική πορεία είναι και το Αιγαίο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Μυτιλήνη δε φαίνεται να επηρεάζεται από το προσφυγικό ρεύμα. Αντίθετα η Κως εμφανίζει σημαντική πτώση, που εκτιμάται ότι φτάνει το 40%.

Ήδη, καταβάλλεται προσπάθεια για την ενίσχυση των προξενικών αρχών της Ρωσίας. Πριν λίγες εβδομάδες υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Μόσχα για την επί τόπου έρευνα και επόπτευση των αναγκών. Κεντρικός στόχος πάντως σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου είναι να υπάρξει προέλκυση Ρώσων τουριστών ανώτερου εισοδήματος. Άλλωστε πολλοί από όσους επέλεγαν την Τουρκία ή την Αίγυπτο είναι μειωμένου εισοδήματος και ήδη προσανατολίζονται προς της αγορές της Ασίας (Ταϋλανδη). Σημαντικό μερίδιο παίρνει και η Ισπανία με αύξηση του εισερχόμενου κύματος κρατήσεων από Ρωσία κοντά στο 40%.

 

Συγκρατημένοι οι Ξενοδόχοι της Κρήτης

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις, τα στοιχεία είναι ακόμη μη επαρκή. Σε ορισμένες χώρες προέλευσης τουριστών, όπως Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία και Ρωσία, είμαστε πίσω». Τόνισε, ωστόσο, πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται “διόρθωση” προς το καλύτερο. «Αν στη χώρα μας έχουμε σταθερότητα, θα πάμε καλά» είπε. Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις εκ μέρους Τούρκων επισκεπτών, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, για την ώρα είναι μειωμένες κατά 30% με 40% από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σχολίασε όμως: «Θα επωφεληθούμε σίγουρα, αλλά όχι τώρα. Θα πάρουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής». Σημειώνεται ότι η Κρήτη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπου μέσω της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάσθηκε σε όλες τις πτυχές του το προϊόν του νησιού αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει και φέτος τον τουρισμό του νησιού. Επιπλέον, η Κρήτη στοχεύει και στη ρωσική αγορά, καθώς αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί των Ρώσων ήταν έως πρόσφατα η Αίγυπτος και η Τουρκία, χώρες που λόγω πολιτικών εξελίξεων, αξιολογούνται από τους Ρώσους ως μη ενδεικνυόμενες για τουρισμό.

Διαδοχικές συναντήσεις είχε τις τελευταίες ημέρες και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλης Βαμιεδάκης, με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τον γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλο και εκπροσώπους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και με μεγάλους Ρώσους tour operators με στόχο να στηριχθεί η ροή των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και την Κρήτη με κάθε δυνατό τρόπο, την προσεχή τουριστική περίοδο.

 

Στις συνολικά τέσσερις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ρωσικών τουριστικών οργανισμών, των Tez tour, Coral, Pegas Travel και Anex Tour, έγινε ενημέρωση από τους tour operators για τον φετινό σχεδιασμό τους, σχετικά με τη ροή των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα και την Κρήτη και εξετάστηκε το πλαίσιο της συνεργασίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η δυναμική που έχει αναπτυχθεί για τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία. Ο κ. Βαμιεδάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία θα είναι ικανοποιητικό τη φετινή περίοδο. Συμπλήρωσε ωστόσο: «Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία, δεν πρέπει να κυριαρχήσει από την πλευρά μας εφησυχασμός και υπέρμετρη αισιοδοξία. Οι συντονισμένες δράσεις υπουργείου, ΕΟΤ και Αυτοδιοίκησης στέλνουν θετικό μήνυμα στους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες. Κοινός στόχος όλων είναι να επιλυθούν πρακτικά θέματα όπως το θέμα της Visa, να ενισχυθούν περισσότερο τα δύο άκρα της τουριστικής περιόδου και να υποστηριχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 2016 ως έτος Ελλάδας-Ρωσίας». Σύντομα πάντως, θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις και με τουριστικούς πράκτορες μεγάλων τουριστικών οργανισμών και άλλων χωρών, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κρατήσεων προς την Ελλάδα, αφού λόγω του ευμετάβλητου και ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται και φέτος μεγάλος όγκος κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Επίσης αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης από τη διεθνή έκθεση Τουρισμού της Βιέννης στα μέσα Ιανουαρίου με 700 εκθέτες από 70 χώρες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.