ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφαλογιάννη: Προτάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων ξενοδοχειακών δανείων

13:35 - 01 Μαρ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κεφαλογιάννη: Προτάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων ξενοδοχειακών δανείων
Σειρά προτάσεων για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου εν όψει της έναρξης διαχείρισης των κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Αθηνών και Συντονίστρια των Τομέων Παραγωγής και Ανάπτυξης Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «”Κόκκινα” δάνεια επιχειρήσεων και ελληνικός τουρισμός» που διοργανώθηκε από Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Τουρισμού, πρότεινε μεταξύ άλλων την ομαδοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, την δημιουργία ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά και τη στήριξη των δυναμικών ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ώστε να κρατηθεί η ελληνική σφραγίδα στον ελληνικό τουριστικό προϊόν.
«Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, με σημαντικές επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν αναδιαρθρώσεις δανείων και συγχωνεύσεις με προβληματικές, “γκρίζες” επιχειρήσεις» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε τους τρόπους για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων απο “νεκρές” εταιρείες και εξαγορά τους από άλλες “υγιείς” εταιρίες. Όπως είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσει η ομαδοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες μπορούν και πραγματοποιούν ευνοϊκότερες συναλλαγές, καθώς και η διευκόλυνση δημιουργίας μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχείων. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι χρειαζόμαστε προσέλκυση νέων κεφαλαίων, σημαντικών μεγάλων επενδύσεων, χρειαζόμαστε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες. Χρειαζόμαστε όμως ΚΑΙ τον Έλληνα ξενοδόχο. Αυτόν που έχτισε το τουριστικό μας προϊόν, που επένδυσε την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, που πάλεψε μέσα σε αντίξοες συνθήκες όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης αλλά και πιο πριν» τόνισε.

Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλόγιάννη αναμφισβήτητα η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων είναι το ζητούμενο σε μια χώρα που διψά για επενδύσεις. «Ωστόσο ζητούμενο είναι και οι όροι με τους οποίους θα γίνει η συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα. Δηλαδή να ενισχύσει την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική ανάδειξης προορισμών, αλλά και να στηρίξει σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις που πάντα είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί η “ελληνικότητα” του τουριστικού μας προϊόντος. Κάτι το οποίο το επιζητούν και όλοι οι μεγάλοι tour operators. Με λίγα λόγια χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο με ελληνική σφραγίδα για την ισόρροπη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με όρους αειφορίας» τόνισε με νόημα και περιέγραψε το σχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο και για τις μεγάλες επενδύσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

«Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να διοχετευτούν σε συγκεκριμένους τομείς όπως στην …
- αναβάθμιση των υποδομών και την ανακαίνιση, εξαιτίας χρόνιων υπο-επενδύσεων στον τουρισμό κατά τα χρόνια της κρίσης.
- αύξηση της χωρητικότητας στους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση μέσω αναξιοποίητων χώρων υποδομής.
- αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων, ώστε να ανέβουν κατηγορία κατάταξης, ιδίως στους προορισμούς υψηλής ζήτησης, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, αλλά και την βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων
- ανάπτυξη ξενοδοχείων σε άλλους προορισμούς, με χαμηλότερη ζήτηση. Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και άλλων προορισμών πέραν αυτών που σήμερα συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός νέου προορισμού απαιτεί και τη συνδρομή της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συνολική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του τόπου» είπε και υπογράμμισε τέλος την ανάγκη «η χώρα μας θα πρέπει να διαφυλάξει την εικόνα του ασφαλούς προορισμού πάση θυσία. Η αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περνάνε από την πατρίδα μας, δημιουργούν μια υπεραξία ανθρωπισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Χρειάζεται όμως το κράτος να διαχειριστεί αυτές τις ροές με τρόπο σοβαρό και αποτελεσματικό. Χρειάζεται τώρα που μπαίνουμε σε μια δύσκολη και κρίσιμη φάση της προσφυγικής κρίσης να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.