ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την οικονομία διαμοιρασμού «δείχνουν» για έσοδα οι ξενοδόχοι

23:00 - 02 Ιουν 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Την οικονομία διαμοιρασμού «δείχνουν» για έσοδα οι ξενοδόχοι
Την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ρύθμισης της οικονομίας του διαμοιρασμού επεσήμαναν οι ομιλητές από τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων στο 1ο Συνέδριο Ελληνικού Τουρισμού της Eurobank.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου επεσήμανε: «Είναι απολύτως αναγκαίο, η Κυβέρνηση να επαναφέρει τα επίπεδα της φορολογίας σε φυσιολογικά και ανταγωνιστικά επίπεδα και να προχωρήσει σε δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, την ταχεία διόρθωση και εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, την άρση κάθε μορφής γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδύσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, την πλήρη επίλυση των προβλημάτων χορήγησης βίζας και την διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας, ώστε να επανεκκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση, από το τραπεζικό σύστημα. Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που μπορεί άμεσα να δώσει απτά αποτελέσματα για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τους στόχους ανάπτυξης της χώρας».

 

Επίσης σημείωσε ότι την «την ώρα που το Κράτος σφίγγει ασταμάτητα τη θηλειά στις νόμιμες και συνεπείς επιχειρήσεις της χώρας, δεν κάνει τίποτα για να πατάξει την παραοικονομία, η οποία έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Και εικάζουμε ότι δεν έχει γίνει, γιατί προφανώς είναι πιο εύκολο να φορολογηθεί αυτό που μπορεί να μετρηθεί και όχι αυτό που φοροαποφεύγει - φοροδιαφεύγει. Ξέρουμε όλοι ότι εδώ υπάρχει διαχρονικά μια σοβαρή αδυναμία. Όμως κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους. Μέχρι και φωνές από τη πλευρά των δανειστών ακούμε ότι το μείγμα αυτό της διαρκούς αύξησης των συντελεστών, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό, είναι ανόητο και δεν βγάζει πουθενά.

 

Δεν γίνεται για παράδειγμα, να έχουν περάσει τουλάχιστον επτά μήνες από την πλήρη απελευθέρωση των αστικών μισθώσεων και ακόμα να μην έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας για αυτού του είδους τις μισθώσεις σε τουρίστες. Σύμφωνα με μελέτες, το κράτος χάνει τουλάχιστον 300 εκατ. Ευρώ από αυτή την αγορά. Έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα πολλές φορές, όμως και συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς συνεχίζουν να υπάρχουν και η ποιότητα του προϊόντος μας υπονομεύεται».

 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σημείωσε μιλώντας σε «στρογγυλό τραπέζι» στο ίδιο συνέδριο: «Το 2015 είχαμε αύξηση στο αεροδρόμιο 26% και στην Αθήνα στα ξενοδοχεία είχαμε 6%. Η οικονομία διαμοιρασμού έχει εξελιχθεί από τάση σε νέο παραγωγικό προϊόν, μόνο που είναι αρρύθμιστη. Καις την Ελλάδα έχουμε και ειδικούς παράγοντες, όπως το μεγάλο κτηριακό απόθεμα. Εμείς λέμε για την ανάγκη ρύθμισης. Πρώτα να χαρακτηριστεί η διαδικασία. Δε λέμε απαγόρευση». Επίσης όπως τόνισε «270 εκατ. με 300 εκατ. χάνονται στο χρόνο. Μπαίνει φόρος διαμονής για 50 εκατ. τη στιγμή που έχεις μπροστά σου τρόπο να βρεις πολλά περισσότερα. Είναι σαφές ότι πια να μετράς αφίξεις δείχνει δεν αρκεί. Πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα, να έλθουν επισκέπτες που θα μείνουν περισσότερο και θα ξοδέψουν περισσότερο. Το «ήλιος και θάλασσα» είναι τα πλέον ευάλωτο τόσο σε τιμές όσο και στο θέμα του ανταγωνισμού.»

 

Το brain drain έφερε 400 χιλιάδες «τουρίστες» στο ΔΑΑ

 

Ο Γιάννης Παράσχης Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Ελληνικού Τουρισμού της Eurobank απέδωσε εν μέρει τη διαφορά αφίξεων στο αεροδρόμιο με τις κρατήσεις στα Αθηναϊκά ξενοδοχεία στο brain drain . «Υπάρχει μια κατηγορία 400 χιλιάδων συμπολιτών μας που ξενιτεύτηκαν και ταξιδεύουν. Είναι εισερχόμενος τουρισμός πλέον. Είναι ένα καινούργιο φαινόμενο αγοράς που δεν πάει στα ξενοδοχεία και ίσως εξηγεί τα νούμερα».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.