ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νάρκη Brexit στην πορεία του ελληνικού τουρισμού

12:56 - 24 Ιουν 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νάρκη Brexit στην πορεία του ελληνικού τουρισμού
Τα δημοψηφίσματα αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο εχθρό του ελληνικού τουρισμού.

Πέρυσι ήταν το ελληνικό δημοψήφισμα και η φιλολογία για Grexit που απλά έμεινε ως απειλή και τελικά δεν επηρέασε την πορεία των μεγεθών της πλέον ακμάζουσας Ελληνικής βιομηχανίας.

 

Φέτος είναι το Brexit που φέρνει αν μη τι άλλο αναστάτωση σε μια περίοδο που ο κλάδος επιθυμεί ηρεμία.


Μπορεί τα πακέτα να έχουν ήδη κλειστεί, ωστόσο η πτώση της στερλίνας αναμένεται να φρενάρει το κύμα των Βρετανών που λόγω ευνοϊκής ισοτιμίας αναμενόταν για φέτος να επισκεφτεί τη χώρα μας. Η Ελλάδα πλέον θα είναι ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητός τουριστικός προορισμός.


Κι αυτό, την ώρα που οι εγχώριοι παράγοντες επένδυαν πολλά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από αγορές όπως η Αγγλία ή η Ρωσία ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κύμα προσφορών ώστε να «παρακινηθούν» οι Βρετανοί να ταξιδέψουν κάτι που όμως θα κτυπήσει τα έσοδα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αναστάτωση στις αγορές και εξαΰλωση αξιών δε βοηθά στο ήρεμο κλίμα που επιζητεί τόσο ο τουρισμός όσο και η ελληνική οικονομία συνολικά για να προσελκύσει επενδύσεις και κυρίως τη διεθνή ζήτηση.


Η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περίπου 2 εκ.  Άγγλους τουρίστες ,με ένα μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων για τον κάθε ένα. Τα συνολικά έσοδα του τουριστικού κλάδου φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ .


Με τα αχαρτογράφητα νερά πάντως να είναι μπροστά, ήδη τα σενάρια τίθενται επί τάπητος για το τι μέλλει γενέσθαι με την πορεία της βρετανικής οικονομίας από τη νέα κυβέρνηση.

 

Η είσοδος σε ύφεση της εκεί οικονομίας κι ένα πρόγραμμα λιτότητας θα προσθέσει άλλο ένα πρόσκομμα στην πολύπαθη μεσαία τάξη της Γηραιάς Αλβιώνας που πάντα περιέβαλε με εμπιστοσύνη τα ελληνικά τουριστικά θέρετρα.


Τις σοβαρές ανησυχίες του για τις συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στον ελληνικό τουρισμό εκφράζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης.


«Σοκ και δέος: Παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές & απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε στο twitter.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.