ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Η οικονομική κρίση "φρενάρει" τα ταξίδια στην Ελλάδα

07:52 - 14 Ιουλ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρωσία: Η οικονομική κρίση "φρενάρει" τα ταξίδια στην Ελλάδα
Η συνεχής πτώση για το ρούβλι έναντι του ευρώ, η στήριξη προορισμών στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και το σταδιακό άνοιγμα της Τουρκίας και πάλι, χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας.

Τον Ιούνιο τα αιτήματα για βίζα ήταν οριακά χαμηλότερα από πέρυσι. Η ίδια τάση καταγράφεται και τον Ιούλιο με τις προξενικές αρχές, μάλιστα, να δέχονται αιτήματα που, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr, κινούνται στο 1/3 της συνολικής δυνατότητας εκδόσεων που έχουν οι προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Αυτός ο ρυθμός αν συνεχιστεί τότε ενδεχομένως να μπει ο πήχης χαμηλότερα ακόμη για το συνολικό αποτέλεσμα.

 

Σημειώνεται πάντως ότι ο μηχανισμός της χώρας για την έκδοση θεωρήσεων λειτουργεί πλήρως και μπορεί να φθάσει να εξυπηρετεί μέχρι και 15.000 θεωρήσεις την ημέρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλε το Υπ. Εξωτερικών και προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των μηχανισμών έκδοσης βίζας στις προξενικές αρχές το πρώτο εξάμηνο οι θεωρήσεις αυξήθηκαν κατά 9,2% κυρίως λόγω της καλής πορείας του Απριλίου και του Μαΐου σε επίπεδο θεωρήσεων. Κι αυτό ενώ τα όποια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί αρχικά με έκδοση βιομετρικών θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές στη Μόσχα, έχουν πλέον ξεπεραστεί.


Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, πάντως, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό θα είναι μειωμένος κατά 15%-30%, ενώ μέχρι 30% θα αυξηθούν οι επισκέπτες ρωσικών προορισμών όπως το Σότσι και η Κριμαία.


Είναι ενδεικτικό ότι βάσει εκτιμήσεων ο ρωσικός εξωτερικός τουρισμός για την περίοδο 2016-2020 θα χαρακτηριστεί από πτωτική τάση. Στο φόντο αυτό η Ελλάδα που δέχεται ένα σημαντικό αριθμό των εύπορων Ρώσων τουριστών δεν μπορεί να περιμένει νούμερα όπως αυτά που ακούστηκαν ακόμα κι από επίσημα χείλη, δηλαδή για 1,5 εκατ. ή και 3 εκατ. τουρίστες.

 

Άλλωστε δεν υπάρχουν και τόσα καταλύματα, εδικά πεντάστερα που ενδιαφέρουν τους Ρώσους επισκέπτες της Ελλάδος να τους δεχτούν τους μήνες «φωτιά». Έτσι με βάση και το ρυθμό έκδοσης θεωρήσεων εσόδου των τελευταίων μηνών εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 800.000.


Συνολικά πάντως η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, η αναστάτωση που έφερε το Brexit στην Μ. Βρετανία, αλλά και η γενικότερη ανησυχία για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης λόγω της τραπεζικής αστάθειας στην Ιταλία συμπιέζουν τις προσδοκίες για την πορεία του Ελληνικού τουρισμού.

 

Το κλίμα που διαμορφώνεται σε βασικές αγορές – «τροφοδότες» της εγχώριας τουριστικής αγοράς επηρεάζει καταλυτικά τις συμπεριφορές των δυνάμει πελατών – τουριστών της Ελλάδας.


Είναι ενδεικτικό ότι πτώση κατά 3% σημειώθηκε στον αριθμό των ξένων επιβατών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι, λόγω της μείωσης των ταξιδιών των ξένων επισκεπτών σε προορισμούς του εσωτερικού.

 

Αντιθέτως ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών παρουσίασε άνοδο κατά 21%. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αερολιμένα, τον Ιούνιο του 2016 διακινήθηκαν 1.956.610 επιβάτες, έναντι 1.882.093 το 2015.

 

Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα ανόδου κατά 3,9% και 4% αντίστοιχα. Οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 687.027 έναντι 661.003 τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 1.269.583 έναντι 1.221.090 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η συνολική κίνηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος τον μήνα Ιούνιο, παρουσίασε αύξηση 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.


Κοινό είναι πλέον το συμπέρασμα στους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου ότι καταγράφεται «κόπωση» του προορισμού που θα αποτυπωθεί στην καλύτερη σε νούμερα αφίξεων ίδια με πέρυσι και έσοδα ίσως και χαμηλότερα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:09 - 14 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.