ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ για επιφάνειες εκτός Συντελεστή Δόμησης από τα τουριστικά καταλύματα

12:57 - 09 Αυγ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Να εξαιρεθούν αναδρομικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την επιβολή ΕΝΦΙΑ οι υπόγειες εκτός Συντελεστή Δόμησης ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες επαγγελματικών και μη χώρων των τουριστικών καταλυμάτων, ζητεί η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου με επιστολή της στον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Τρύφωνα αλεξιάδη.

Σε αντίθετη περίπτωση, πάντα με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, ζητεί να διαφοροποιηθεί ο ΕΝΦΙΑ μεταξύ επιφανειών εντός κι εκτός ΣΔ, με έμφαση στις ιδιοκτησίες που τα Μ2 των υπογείων (εκτός ΣΔ) επιφανειών τους, είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων ανωδομών τους (εντός ΣΔ). Όπως αναφέρεται, η φορολόγηση αυτή είναι μη συμβατή άλλωστε με το Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο, τουλάχιστον όσον αφορά στα καταλύματα, αφού η επιφάνειά τους σε Μ2 ή οι κλίνες τους, είναι ό,τι και τα εργαλεία και τα μηχανήματα στη Βιοτεχνία/Βιομηχανία, που απαλλάσσονται.

 

«Η ισοπεδωτική φορολογική αντιμετώπιση των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών αδιακρίτως ανωδομών εντός ΣΔ ή υπογείων εκτός ΣΔ και με τις αντικειμενικές αξίες προ… 10ετίας είναι τεχνικά – κτηριοδομικά απαράδεκτη και κοινωνικά άδικη, άλογη, μικρόψυχη κι ως τέτοια ιδιαίτερα επαχθής, σ’ απόλυτη αναντιστοιχία με την κατασκευαστική, εμπορική, αγοραστική, αντικειμενική, μισθωτική, χρηστική κι ασφαλιστική τους αξία, κόντρα στις Αρχές της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας κι εντελώς αντίθετη με τη φιλοσοφία των «φορολογικών ισοδύναμων», μεταλλασσόμενη (από επαχθή) σε «ληστρική», όταν σ’ ακραίες περιπτώσεις, που ‘ναι πολλές, οι υπόγειες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες π.χ. καταστημάτων, ποσοστιαία ή και σ’ απόλυτους αριθμούς Μ2, είναι πολλαπλάσιες των αντίστοιχων της ανωδομής», σημειώνεται στην επιστολή.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.