ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επόμενος σταθμός το Athens Ledra για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών

10:30 - 28 Οκτ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επόμενος σταθμός το Athens Ledra για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών
Την παραμονή της εθνικής επετείου του ΟΧΙ δύο εμβληματικά ξενοδοχεία, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Hilton πέρασαν από τα χέρια των Ελληνικών τραπεζών σε δύο μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που αποτελούν σύμπραξη αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων μαζί με την απαιτούμενη για πολλαπλούς λόγους Ελληνική σφραγίδα των Ομίλων Λάτση και Κωνσταντακόπουλου (Lamda &TEMES αντίστοιχα). Το συνολικό τίμημα έφτασε και για τα δύο ξενοδοχεία ανήλθε στα σε €586.000.000 (142 εκ για το Χίλτον και 444 για τον Αστέρα) με την εισροή ιδίων κεφαλαίων αποκλειστικά από το εξωτερικό. Η συνολική αξία της επένδυσης, συνυπολογιζομένου του σχεδίου ανάπτυξης, μόνο για τον Αστέρα, αναμένεται να ξεπεράσει τα €600.000.000, ενώ επένδυση κλίμακας αναμένεται ναι γίνει και στο Χίλτον.

Επόμενος σταθμός για την ξενοδοχειακή υποδομή της Αθήνας αναμένεται να είναι η δημοπρασία για το Athens Ledra για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον κι από ελληνοαμερικανικά κεφάλαια αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο τιμήματος που προσδιόρισε η ALPHA BANK στον προηγούμενο ατελέσφορο διαγωνισμό.

 

Η τιμή πρώτης προσφοράς όπως και στην πρώτη προσπάθεια πλειστηριασμού του ξενοδοχείου, στα μέσα Ιουλίου, ήταν στα 47,8 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία του πλειστηριασμού αναμένεται να επαναληφθεί έως το τέλος του έτους, με πιθανή τιμή εκκίνησης περί τα 35 εκατ. ευρώ. Η μονάδα διέκοψε τη λειτουργία της στις 31 Μαΐου. Αλλάζουν όψη τα ξενοδοχεία σημαίες Στο μεταξύ σε ενάμιση χρόνο θα ανοίξει τις πόρτες το ο ανανεωμένος Αστέρας Βουλιαγμένης σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νέο σχήμα που πλέον κατέχει το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Όπως αναφέρεται «το σχέδιο ανάπτυξης αποσκοπεί στην ανάδειξη του Αστέρα Βουλιαγμένης σε προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς.

 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς 18 μήνες και προβλέπει την ανακαίνιση των ξενοδοχείων “Αρίων” και “Ναυσικά”, των bungalows, καθώς και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας. Επιπροσθέτως, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου “Αφροδίτη”. Η επιλογή κορυφαίων διεθνών και τοπικών συνεργατών είναι ενδεικτική της στρατηγικής και του οράματος του έργου».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το σχέδιο ανάπτυξης σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά του Αστέρα Βουλιαγμένης και αποβλέπει στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ιστορία του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ολοκληρωμένο έργο θα ενισχύσει τον τουριστικό χαρακτήρα της χερσονήσου και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ευκαιρίες άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Επιπλέον, θα συνδράμει στην ανάδειξη της Αθήνας και της Ελλάδας ως διεθνείς προορισμούς τουρισμού πολυτελείας.» Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, υπεγράφη η οριστική συμφωνία με τη Home Holdings, εταιρεία των "Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε." και "D-Marine Investments Holding B.V.", για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει (περίπου 97,3%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας "Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.".

 

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδοτήσεως του υφιστάμενου δανεισμού της Ιονική Ξενοδοχειακή (67 εκατ. ευρώ), ανέρχεται σε ποσό 142 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε συνήθη, για αντίστοιχες συναλλαγές, μηχανισμό αναπροσαρμογής κατά την ημέρα της ολοκληρώσεως της συναλλαγής. Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως της εγκρίσεως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται εντός του 2016.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.