ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Παρακαταθήκη Ξυδάκη στη νέα κυβερνηση το σύστημα βίζας

13:33 - 05 Νοε 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Παρακαταθήκη Ξυδάκη στη νέα κυβερνηση το σύστημα βίζας
Η αθόρυβη δουλειά που έγινε για ενα χρόνο από τον πρώην, πλέον, αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη κι από το επιτελειο του, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη στήριξη ανάπτυξης τιυ ελληνικού τουρισμού στις αναδυόμενες αγορές. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η προσπάθεια που ξεκίνησε απο τη Ρωσία και ο σχεδιασμός ήταν να συνεχιστεί και σε αγορές οπως το Ιράν έφερε απτά αποτελέσματα και αποτελεί απόδειξη ότι όταν υπάρχει καθοδήγηση το Δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει βοηθώντας αποφασιστικά την πραγματική οικονομία.

Έτσι η έκδοσης βίζας και τον Οκτώβριο στη Ρωσία αν και, όπως είναι φυσικό, σε μικρότερους απόλυτους αριθμούς, πήγε καλά.  Οι ελληνικές προξενικές αρχές στη χώρα εξέδωσαν 11.400 θεωρήσεις (βίζες) σε σύγκριση με 3.400 το ίδιο διάστημα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση >200%. Μάλιστα ο Οκτώβριος πήγε καλύτερα ακόμα και από τον Οκτώβριο 2014, χρονιά κατά την οποία η οικονομική κρίση στη Ρωσία δεν είχε ακόμα επηρεάσει αρνητικά τα ταξίδια των Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό, όπως σε μεγάλο βαθμό έγινε το 2015 & 2016.

Αυτή η αύξηση φαίνεται να εδραιώνει την αίσθηση ότι η Ελλάδα κατακτά πλέον τουριστικά τη σταθερή προτίμηση των Ρώσων. Επίσης, καθώς σημειώνεται ένα off season μήνα, τον Οκτώβριο (και μεταφράζεται στην πράξη σε αφίξεις στη χώρα μας ως και τα τέλη Νοεμβρίου, αφού οι τουρίστες συνήθως ταξιδεύουν ως και 30 μέρες μετά την παραλαβή της βίζας τους), στέλνει θετικό μήνυμα στις ελληνικές ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο. Υπάρχει δε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η φετινή χρονιά μπορεί, παρά τα προβλήματα στο ξεκίνημά της, να αναδειχθεί σε κλειδί για τη θέση της Ελλάδας στη ρωσική αγορά: το μήνυμα ότι διακοπές στη χώρα ήταν ποιοτικές, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εξυπηρέτηση από τις προξενικές μας αρχές, οι οποίες φέτος αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στην ταχύτητα έκδοσης βίζας ανάμεσα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα ψηλότερα τη χώρα μας το 2017. Πολύ περισσότερο όταν οι βίζες που δόθηκαν φέτος είναι, μετά από εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Ξυδάκη, κατά κύριο λόγο μακροχρόνιες (από ετήσιες και πάνω) σε όσους Ρώσους το δικαιούνται.

Μετά και από τις επιδόσεις του Οκτωβρίου, το 2016 φαίνεται ότι από πλευράς βίζας θα «κλείσει» γύρω στις 530.000, αριθμός κατά 25% μεγαλύτερος από το 2015. Η επιτυχία είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αν προσθέσει κανείς στη ζυγαριά και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ρώσων τουριστών προέρχεται από τα ανώτερα και μεσαία κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της χώρας.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.