ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός:«Βαρόμετρο» για τη βρετανική αγορά η ισοτιμία και η ασφάλεια

10:19 - 08 Νοε 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός:«Βαρόμετρο» για τη βρετανική αγορά η ισοτιμία και η ασφάλεια
Μοιρασμένα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη βρετανική τουριστική αγορά όσον αφορά τις πρώτες πωλήσεις πακέτων τη σεζόν που έρχεται, καθώς ναι μεν δημοφιλείς παραμένουν για τους Βρετανούς τουρίστες οι ελληνικοί προορισμοί, που σε πολλές περιπτώσεις φοβούμενοι τις συναλλαγματικές εξελίξεις σπεύδουν για προκρατήσεις, ωστόσο το φάσμα του Brexit εντείνει την αβεβαιότητα.

Ήδη, από χθες καταγράφεται η τάση καθώς άνοιξε η έκθεση τουρισμού World Travel Market 2016 στο Λονδίνο, που αποτελεί βαρόμετρο για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς.
Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια μικρή αύξηση στη ζήτηση από τη βρετανική αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σε δήλωσή του με αφορμή την έναρξη της έκθεσης τουρισμού World Travel Market 2016 εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπάρχει μονοψήφια αύξηση με βάση πρώτα διαθέσιμα στοιχεία των προκρατήσεων από Μεγάλη Βρετανία προς τη χώρα μας για το 2017. Συμπλήρωσε δε ότι, τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μικρό δείγμα της Βρετανικής αγοράς, ενώ ως παράγοντες για την αύξηση αυτή ανέφερε την «αστάθεια γειτονικών προορισμών, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας και τη συντεταγμένη παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες φαίνεται ότι ενισχύουν, παρά την υπερφορολόγηση, με μεθοδική προβολή και σημαντικές εκπτώσεις το μερίδιο αγοράς της χώρας μας στον κρίσιμο τομέα των προκρατήσεων».

«Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι σειρά παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας, η ισοτιμία δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη Βρετανική και παγκόσμια οικονομία, κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίμηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017» υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.
Σημειώνεται ότι η αγορά της Βρετανίας ξεκινάει τώρα και εντείνεται μέχρι το Φεβρουάριο, περίοδος που η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Επιπλέον, η ασφάλεια του προορισμού δείχνει να διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης προκύπτει ότι από τους Βρετανούς ταξιδιώτες που ταξίδεψαν φέτος στο εξωτερικό, το 38% δήλωσε ότι η τρομοκρατία ήταν λόγος ανησυχίας, με το 9% να παραδέχεται ότι ανησύχησε εξαιρετικά. Στην ίδια έρευνα φάνηκε ακόμη πως το 28% των τουριστών δήλωσε ότι η μεταναστευτική κρίση επηρέασε την επιλογή προορισμού διακοπών, το 23% ανησύχησε για την πολιτική αστάθεια της χώρας επιλογής.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά (μετά τη Γερμανία) για τον ελληνικό Τουρισμό. Φέτος στο οκτάμηνο η αύξηση των αφίξεων φτάνει το 7,7% σε σχέση με πέρσι, με ήδη 1,93 εκατ. Άγγλους τουρίστες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.